Početna > Život i stil
Život i stil

Sedam promena koje se dešavaju u organizmu kada izbacimo crveno meso iz ishrane

Nekada se konzumacija što većeg broja vrsta crvenog mesa smatrala pokazateljem dobre ishrane i zdravog načina života. Međutim, brojne studije su otkrile da smanjenje ili potpuno eliminisanje crvenog mesa iz ishrane ima značajne zdravstvene prednosti.
Foto: Pixabay/BlackRiv

Crveno meso je dobilo ime zbog svog krvavog izgleda kada je sirovo, a dolazi od životinja poput krava, svinja i ovaca. Meso peradi, guske i ribe termički obrađeno postaje belo, zbog čega se naziva belo meso. Ljudi su hiljadama godina konzumirali crveno i belo meso kao primarni izvor proteina. Svo meso se ne proizvodi na isti način. Belo meso i drugi izvori proteina obično su mršaviji i imaju manje kalorija od crvenog mesa. Ishrana bogata crvenim mesom može povećati rizik od dobijanja određenih bolesti. Rezultati istraživanja često nisu jasni o tome koliko je mesa zdravo jesti svaki dan.

Dakle, kako možete da promenite svoju ishranu i način života za optimalno zdravlje?

Sve više ljudi bira vegetarijanstvo ili veganstvo iz zdravstvenih ili etičkih razloga. Ako vam se ove promene u načinu života čine previše radikalnim, dobra opcija je da smanjite potrošnju crvenog mesa. Dobra vest je da se ne morate potpuno odreći mesa da biste bili zdravi, osim ako to zaista želite. Zapamtite da su umerenost, zdravije zamene i pametni izbori ključni.

Nikada ne možete pogrešiti ako jedete više biljne hrane i što češće zamenite crveno meso belim mesom. Jedna do dve porcije ove vrste mesa nedeljno je u redu, ali razmislite o tome da isključite prerađeno meso, koje je puno masti, natrijuma, šećera i hemikalija koje su štetne za vas. Ako ne možete u potpunosti da se odreknete salame i viršle, jedite takvu hranu što ređe. Da biste pokrenuli svoje telo i posvetili se zdravijem načinu života, nekoliko jednostavnih promena u vašoj ishrani mogu biti od velike koristi. Za početak, isprobajte dobre alternativne izvore proteina koji su dostupni – možda ćete biti oduševljeni raznovrsnošću koju nude. U nastavku pročitajte na koje načine izbacivanje crvenog mesa iz ishrane koristi telu i zdravlju.

Možete izgubiti težinu

Crveno meso sadrži velike količine zasićenih masti, što dovodi do logičnog zaključka da prevelika konzumacija može izazvati debljanje. Prekomerna težina može dovesti do kardiovaskularnih bolesti i drugih bolesti i poremećaja opasnih po život. Smanjite masnoću iz tog mesa i smanjićete faktore rizika.

Vaše srce će biti zdravije

Ishrana bogata crvenim mesom može doprineti koronarnim problemima. Kada konzumirate ovu vrstu mesa, ono završi kao masne naslage na vašem telu. Pored toga, njegov visok sadržaj holesterola može povećati nakupljanje plaka u arterijama, što može dovesti do moždanog ili srčanog udara.

Možete smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti

Pored poboljšanja zdravlja srca, smanjena konzumacija govedine, svinjetine i jagnjetine takođe može biti od koristi vašim moždanim ćelijama. Iako su uzroci Alchajmerove bolesti nepoznati, istraživanje je utvrdilo definitivnu vezu između Alchajmerove bolesti i konzumiranja mesa ovih životinja. Proučavajući mozak pacijenata sa Alchajmerovom bolešću, naučnici su primetili nakupine plaka. Za nastanak ovih nakupina može se okriviti dugogodišnja konzumacija crvenog mesa. Stoga, ako želite da smanjite rizik od Alchajmerove bolesti, smanjite ili potpuno izbacite crveno meso iz ishrane.

Imaćete više energije

Kako se osećate nakon što pojedete veliki obrok sa puno govedine, svinjetine ili jagnjetine? Verovatno naduven i spreman da se izvali na kauču. Nije ni čudo što se posle takvog obroka osećate pospano i letargično. Kada smanjite masnoće i kalorije i odaberete nemasnije belo meso, vaše telo će osetiti razliku. Hranljiva, kompletna hrana stimuliše rad organizma i podiže nivo energije. Izgubićete masnoću i imati više energije za vežbanje, što znači da možete provesti više kvalitetnog vremena sa onima koje volite.

Možete smanjiti rizik od raka

Mnogi medicinski stručnjaci upozoravaju da je rak možda najveća epidemija modernog vremena. Da li vas vaše navike u ishrani stavljaju u rizičnu grupu? Pored pušenja i sedentarnog načina života, meso je takođe glavni faktor rizika za dobijanje raka. Kada crveno meso zamenite posnim belim mesom, značajno smanjujete rizik od raka debelog creva i drugih vrsta raka.

Vaša koža, kosti i nokti biće lepši

Neki hranljivi sastojci vitalni za zdravu kožu, kosu i nokte mogu se naći samo u mesu. Vegetarijanci i vegani često moraju da uzimaju suplemente da bi to nadoknadili. Međutim, možete dobiti aminokiseline i dobre masti iz ribe i drugih proteinskih opcija osim krava, svinja i jagnjetine. Cela ova hrana sadrži mnogo vitamina i minerala koji štite ćelije od slobodnih radikala. Vaš ten će izgledati mlađe i zdravije. Mnogi ljudi koji smanjuju ili eliminišu sorte crvenog mesa često vide primetnu razliku u svojoj koži, kosi i noktima. Vaša koža može izgledati sjajnije, kosa luksuznija, a nokti manje lomljivi.

Vaše telo će biti manje kiselo

Naša tela prirodno rade na održavanju zdrave Ph ravnoteže, ali konzumiranje previše kisele hrane poput crvenog mesa može povećati nivo kiselosti u telu, a visok Ph je povezan sa većim rizikom od raka, dijabetesa i mnogih drugih bolesti. Ako želite da smanjite kiselost i dovedete Ph u ravnotežu, svakako razmislite o smanjenju konzumacije mesa, posebno crvenog mesa. Jedite više voća i povrća sa veoma niskom kiselinom. Ph uravnotežena ishrana može stvoriti okruženje za razvoj zdravih crevnih mikroba i eliminisanje štetnih mikroba koji izazivaju bolesti. Prekomerna kiselost takođe može biti glavni uzrok upale u telu koja može izazvati bolne poremećaje kao što su artritis, bolesti tkiva i rak. Manje kiselosti u telu znači manje upale i bolje zdravlje.

Evo zašto treba da uvrstite batat u svoju ishranu

Preuzmite android aplikaciju.