Početna > Život i stil
Život i stil

Evo zašto treba da uvrstite batat u svoju ishranu

Batat se naziva i slatkim krompirom, ali je mnogo više od toga. Iako izgleda kao krompir, po mnogo čemu se razlikuje od njega.
Foto: Pixabay/ivabalk

Slatki krompir možemo naći crvenkaste, narandžaste, bele i žute boje, širokog ili duguljastog oblika, blagog do izuzetno slatkog ukusa.

Ono što ga čini posebno zdravim su vitamini, minerali, vlakna i antioksidansi koje sadrže, pa razmislite o tome da ih uključite u svoju ishranu i jedite ga češće.

Evo kako slatki krompir utiče na zdravlje:

Jača imunitet

Slatki krompir sadrži značajnu količinu vitamina A koji je neophodan za održavanje zdrave kože, vida i pravilnog funkcionisanja organa, ali i vitamina C koji je neophodan za jačanje imunog sistema.

Doprinosi opštem zdravlju

Visok udeo vlakana i antioksidanata koje sadrži slatki krompir značajno je pozitivan za zdravlje creva i digestivnog trakta. Međutim, ovo gomoljasto povrće bogato je i kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i manganom, mineralima koji štite mnoge različite sisteme u našem telu, od kostiju i mišića do srca i kičmene moždine. Može doprineti funkcijama mozga Konzumacija ljubičastog slatkog krompira može doprineti funkcijama mozga. Studije na životinjama su pokazale da antocijanini koji se nalaze u ljubičastom slatkom krompiru mogu doprineti zdravlju mozga, smanjiti upalu i sprečiti štetne efekte slobodnih radikala.

Ima antiinflamatorni efekat

Nekontrolisana upala povećava rizik od skoro svake hronične bolesti, uključujući gojaznost, dijabetes tipa 2 i bolesti srca. Prirodna antiinflamatorna jedinjenja u slatkom krompiru smanjuju upalu na ćelijskom nivou.

Dobar je za gubitak težine

Oko 12 procenata skroba u slatkom krompiru je otporan skrob, supstanca slična vlaknima koju telo ne može da svari. Jedna studija je pokazala da je zamena samo 5,4 odsto ukupnog unosa ugljenih hidrata rezistentnim skrobom dovela do 20 do 30 odsto većeg sagorevanja masti posle obroka.

Kako pripremiti slatki krompir?

Njegova priprema je veoma jednostavna. Možete ih kuvati, peći, puniti, pržiti ili kuvati na pari, a možete ih uzgajati sa ili bez kože. Možete ih koristiti kao prilog za slatke i slane obroke, a možete ih uključiti u sve obroke u toku dana, od doručka do deserta.

Imaju veoma pozitivan uticaj na zdravlje, a za ovu grupu ljudi su posebno korisne

Preuzmite android aplikaciju.