Индукцијске пећи и плоче за кување су популарне захваљујући кратком времену кувања, енергетској ефикасности и сигурности у употреби.
Загревају се брже од електричних и гасних шпорета, енергетски су ефикаснији од њих и омогућавају прецизну контролу температуре кувања.
Наравно, не можемо занемарити чињеницу да изгледају лепо у кухињи.
Да би ваша плоча била у добром стању што је дуже могуће, важно је да је правилно очистите. У наставку сазнајте које су најчешће грешке при чишћењу које неповратно уништавају индукциону плочу.
Одлажете чишћење
Што се остаци хране или масноће дуже накупљају на тањиру, то ће чишћење бити захтевније и већа је вероватноћа да ћете неповратно оштетити део тањира. Мора се очистити одмах након сваке сесије кувања током које коришћена храна дође у контакт са тањиром. Исто важи и ако је плоча била у контакту само са водом, јер каменац не треба дуго да се појави. Неки произвођачи чак саветују чишћење након сваке употребе, без обзира на то шта је припремљено на плочи.
Очистите плочу пре него што се охлади
Упутство за употребу индукционе плоче је врло јасно – мора се охладити пре чишћења. Наравно, у журби понекад занемаримо ово правило, па се може десити да обичну мрљу додатно погоршамо, што се често дешава услед дејства топлоте на средство за чишћење. Ипак, желимо да очистимо мрље, а не да их додатно спалимо и зато је важно да се придржавамо савета о потпуном хлађењу даске пре прања.
Користите абразивна средства
Заборавите на све производе за чишћење који садрже амонијак, хлор, киселине и друге корозивне супстанце. Исто важи и за разне раствараче, избељиваче и средства за уклањање каменца, рђе или било каквих тврдокорних мрља. Кап погрешног средства је довољна да оштети плочу.
Очистите плочу оштрим предметима
Што даље од грубих четкица, стругача и сунђера за чишћење јер лако могу оставити огреботине по плочи.
Користите детерџент за прање судова
Њихова употреба може изгледати логично у почетку, али заправо може бити лоша. У детерџентима постоје разна средства за одмашћивање која можда нису прикладна за вашу индукциону плочу, па је важно да пажљиво прочитате и састојке у производу и упутства за чишћење плоче за кување. Остаци детерџента стварају слој на плочи који ће дугорочно утицати на њен изглед.
Будите опрезни са содом
Пре чишћења пажљиво проверите да ли се ваш панел може чистити содом, односно производима на бази соде. Неки произвођачи изричито забрањују употребу соде у чишћењу.
Заборавили сте да осушите плочу
На крају сваког чишћења потребно је одмах осушити индукциону плочу чистом крпом или папирним убрусом.
Преузмите андроид апликацију.