Bez pečene jagnjetine teško je zamisliti veće slavlje u krugu porodice i najbližih prijatelja. Najbolje od svega, ovaj komad mesa nije teško pripremiti kod kuće.
Pod pojmom „mlado jagnje“ podrazumeva se meso ove životinje ne starije od tri meseca, koje karakteriše meko ružičasto meso i bela mast. Najbolja jagnjetina je ona koja se hrani aromatičnim biljem i pase u blizini morske obale.
Ako dobijete lepo parče jagnjetine, pripremite ga koristeći sledeće savete:
Marinirajte u mirisnim začinima
Jagnjetina ima opojnu aromu koja se delimično može neutralisati belim lukom i ruzmarinom. Veče pre pečenja iseći nežnu kožu ovog mesa i natrljati ga solju, domaćim maslinovim uljem, komadićima belog luka i malo ruzmarina. Ostavite da se marinira u frižideru. Ne preterujte sa ruzmarinom! Ova mediteranska biljka ima jak miris koji bi mogao da nadjača celo jelo ako njome prekrijete meso. Za parče od nekoliko kilograma mesa biće dovoljne dve grančice ruzmarina.
Pecite „toplo“ meso
Izvadite meso iz frižidera najmanje sat vremena pre pečenja i ostavite da se zagreje na sobnoj temperaturi. Tako ćete izbeći „šok” koji meso doživi kada ga iz hladne sredine prenesete u toplo okruženje poput rerne, a pečeno meso će imati lepšu boju.
Ne preterujte sa toplotnom obradom
Najravnomernije pečeno jagnjeće ćete dobiti ako ga okrenete na ražnju. Ako niste u mogućnosti da ga tako pripremite, možete ga ispeći i u rerni. Opšte pravilo je da se meso peče oko sat vremena po kilogramu mesa, ali je bolje da se duže obrađuje na nižoj temperaturi nego da se skrati, ali se meso suši.
Namazati jagnjetinu
Marinirani jagnjeći but možete staviti u rernu i peći nekoliko sati bez potrebe da ga proveravate. Međutim, sočnije meso ćete dobiti ako ga svakih pola sata polijete kombinacijom domaćeg ulja, začina i vode. Tokom pečenja posudu pokriti jagnjećim poklopcem ili aluminijumskom folijom kako bi se svi ukusi u mesu koncentrisali, ali i da bi se dobio efekat mesa pečenog ispod rerne.
Poslužite sa stilom
Mlado jagnje se najčešće služi sa krompirom pečenim u masti ove životinje ili sa korenastim povrćem. Odlično se slaže sa mladim lukom, graškom i boranijom, kao i sosom na bazi crnog vina i nane. Ako želite da unesete prefinjenost u proces pečenja jagnjetine, možete izabrati i pečenje jagnjećih kotleta ili čorbe od komada.
Preuzmite android aplikaciju.