Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Савети који ће вам олакшати прелазак на летње рачунање времена

Померањем казаљки за један сат унапред 26. марта поново ћемо прећи на летње рачунање времена.
Фото: Pixabay/obpia30

Прелазак са једног начина рачунања времена на други изазива многе проблеме у спавању, али потом и у свакодневном обављању дневних обавеза. Ускоро ће сат прећи на летње рачунање времена. После промене времена, буђење може бити тешко, посебно за децу и тинејџере.

Планирање унапред и прилагођавање распореда спавања пре летњег рачунања времена може помоћи вашем телу да се прилагоди и минимизира негативне ефекте промене.

Ова три савета који вам могу олакшати прелазак:
Држите се распореда

Често мислимо да су рутине одласка на спавање за малу децу, али бих рекао да је ове недеље више него било које друге, да је рутина одласка у кревет приоритет.

Наша тела ће после овога желети да спавају касније од сата, тако да ако не одемо довољно рано да се наспавамо целу ноћ, бићемо хронично неиспавани.

Користите моћ светлости

Излагање светлости помаже у регулисању сна и будности. Светлост је оно што говори нашем телесном сату или циркадијанском ритму колико је сати. Саветује се да завесе оставите отворене како би природна јутарња светлост ујутру имала слободан пролаз. Дакле, максимизирањем јутарњег светла и минимизирањем вечерњег светла, требало би да помогнете свом унутрашњем сату да се боље прилагоди овом двогодишњем самонаметнутом поремећају.

Раније прилагођавање промени времена

Да би се смањио умор и поспаност око пролећне промене времена, саветујемо да спавате најмање седам сати сваке ноћи пре и након што померимо сатове унапред. Поред тога, саветује се да постепено померате време спавања и буђења за 15 до 20 минута раније неколико ноћи пре стварног прелаза. Сходно томе, ускладите време нормалних дневних рутина које служе као временски сигнали вашем телу, као што су време оброка.

Kako da budete „Raketa do leta“?

Преузмите андроид апликацију.