Почетна > Бизнис
Бизнис

Саудијска Арабија и Русија ће продужити добровољно смањење производње нафте

Саудијска Арабија и Русија сложиле су се данас да продуже своје добровољно смањење производње нафте до краја године, чиме ће се на глобалном тржишту наћи 1,3 милиона барела сирове нафте мање.
Фото: Pixabay/SatyaPrem

Најаве из Ријада и Москве довеле су до тога да референтна нафта Брент износи изнад 90 долара по барелу у данашњем трговању, што је цена која на тржишту није виђена од прошлог новембра, пренео је АП.

Потези ових земаља ц́е вероватно повећати трошкове возачима на пумпама и донети нове тензије у односима између Саудијске Арабије и САД, навела је агенција.

Председник САД Џозаф Бајден је прошле године упозорио Саудијску Арабију да ће бити суочена са последицама због партнерства са Русијом на смањењу производње нафте док Москва води рат против Украјине.

У саопштењу Саудијске Арабије, које је пренела саудијска државна новинска агенција, наводи се да ће земља и даље пратити тржиште и да може предузети даље мере ако буде потребно.

Ово додатно добровољно смањење предузето је како би се ојачали напори из предострожности, које чине земље ОПЕК+ у циљу подршке стабилности и равнотеже тржишта нафте, наводи се у извештају саудијске новинске агенције, која се позвала на неименованог званичника Министарства енергетике.

Руска агенција ТАС С цитирала је Александра Новака, заменика руског премијера и бившег министра енергетике, који је рекао да ће Москва наставити да смањује 300.000 барела нафте дневно.

Одлука има за циљ јачање мера предострожности које су предузеле земље ОПЕК+ у циљу одржавања стабилности и равнотеже тржишта нафте, рекао је Новак.

Референтном нафтом Брент трговало се данас по цени од 90 долара по барелу одмах након објаве.

Брент се углавном кретао између 75 и 85 долара по барелу од прошлог октобра.

Kuba razotkrila ruski lanac trgovine ljudima za slanje na front u Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.