Početna > Sport > Ostali sportovi
Ostali sportovi

Saslušanje Đokovića i Ministarke Australije u ponoć, svi mogu da prate uživo

Saslušanje Novaka Đokovića i tima ministarke unutrašnjih poslova Karen Endrjuz zakazano je u ponoć po srednjeevropskom vremenu, a na svom tviter nalogu Federalni porodični sud je objavio da će uživo prenositi suđenje imenujući ga kao slučaj „Đoković protiv Ministarke“.
đoković
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Majkl Babić, koji već 42 godine prati Australijan open, i živi i radi u Melburnu, rekao je za Radio Beograd, da je atmosfera u austrlijskim medijima ohrabrujuća u smislu pozitivnog ishoda po srpskog tenisera.

„Sudija zadužen za Novakov slučaj odbio je zahtev australijske federalne vlade da se odloži za sredu odluka o žalbi Đokovića o ukidanju vize. Novakovi advokati su u današnjoj izjavi Kanalu 9, rekli da su optimisti da će našem teniseru biti dozvoljeno da igra na Australijan openu, uz privremeni sudski nalog. Mediji u Australiji su sada vidljivo uzdržani, kako se bliži saslušanje, i prosto se gradi atmosfera da će ishod suđenja biti pozitivan za Novaka, međutim, pre tri, četiri dana, nije bilo tako“, rekao je Babić.

„Izveštavanje je baš bilo izrazito ostrašćeno. Dobar znak je i da se oglasio direktor Australijan opena, Kreg Tajli, koji je direktno optužio najviše vlasti za nastali skandal“, dodaje Babić.

Tajli je rekao da su organizatori turnira, sa vlastima države Viktorija, odobrili za desetak učesnika, od ukupno 26 zahteva, medicinska izuzeća, među njima i najboljem svetskom teniseru, i da su od države pismeno zatražili da provere sve papire, akreditacije i vize.

Međutim, Ministartvo zdravlja vratilo je svu tu dokumentaciju uz odgovor da sa kolegama iz Ministarstva unutrašnjih poslova i Australijske pogranične službe, nisu u mogućnosti da obezbede pregled sertifikata.

Babić tvrdi da će sudu biti veoma teško da donese odluku, jer će morati da se obelodani neusklađenost u pravnim aktima države Viktorija i Federalne vlade, ali i aljkavost u pismenoj prepisci između organizatora Australijan Opena, države Viktorija, i s druge strane, federalnog Ministartva zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova i Australijske pogranične službe.

Majkl dodaje da je australijski premijer Skot Morison, u trenutku dok je Đoković bio u avionu, na pola puta do Melburna, dao izjavu, oko 17 časova po lokalnom vremenu, da najbolji teniser sveta neće kročiti na tlo ovog kontinenta jer nije vakcinisan i da će ga vratiti za Beograd.

„Očigledno, federalna Vlada je već znala da će Đokoviću ukinuti vizu. Inače, nikoga u Australiji ne čudi ta haotična neusklađenost u propisima, i nikoga ne bi iznenadilo da Sud donese pozitivnu odluku o učešću Novaka na turniru, a da lokalne vlasti Opštine Melburn mu zabrane da uđe na Rod Lejver arenu.

Da je ovaj slučaj postao itekako politizovan, govori i poslednje saopštenje Federalne vlade Australije, da kao suverena država, ima pravo da Đokovića ponovo pritvori, u slučaju i da sud presudi da srpski teniser dobije dozvolu za ostanak u zemlji.

„Ako sud donese odluku da se optuženi pusti iz karantina na slobodu, mi i dalje možemo da ga stavimo u pritvor, bez obzira na odluku suda. Odluka suda da bude pušten na slobodu, ne garantuje da ga vlasti Komonvelta neće opet privesti“, piše u saopštenju Vlade Australije.

Link preko kojeg možete uživo pratiti saslušanje:

https://secure.quickchannel.com/qc/create/staticlive.asp?PRODUCER_ID=ability1421&SESSIONID=34AB945B00000000306141321DCEAE14&VMR=room20@fedcourt.gov.au

 

Preuzmite android aplikaciju.