Почетна > Спорт > Остали спортови
Остали спортови

Саслушање Ђоковића и Министарке Аустралије у поноћ, сви могу да прате уживо

Саслушање Новака Ђоковића и тима министарке унутрашњих послова Карен Ендрјуз заказано је у поноћ по средњеевропском времену, а на свом твитер налогу Федерални породични суд је објавио да ће уживо преносити суђење именујући га као случај „Ђоковић против Министарке“.
ђоковић
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Мајкл Бабић, који већ 42 године прати Аустралијан опен, и живи и ради у Мелбурну, рекао је за Радио Београд, да је атмосфера у аустрлијским медијима охрабрујућа у смислу позитивног исхода по српског тенисера.

„Судија задужен за Новаков случај одбио је захтев аустралијске федералне владе да се одложи за среду одлука о жалби Ђоковића о укидању визе. Новакови адвокати су у данашњој изјави Каналу 9, рекли да су оптимисти да ће нашем тенисеру бити дозвољено да игра на Аустралијан опену, уз привремени судски налог. Медији у Аустралији су сада видљиво уздржани, како се ближи саслушање, и просто се гради атмосфера да ће исход суђења бити позитиван за Новака, међутим, пре три, четири дана, није било тако“, рекао је Бабић.

„Извештавање је баш било изразито острашћено. Добар знак је и да се огласио директор Аустралијан опена, Крег Тајли, који је диreктно оптужио највише власти за настали скандал“, додаје Бабић.

Тајли је рекао да су организатори турнира, са властима државе Викторија, одобрили за десетак учесника, од укупно 26 захтева, медицинска изузећа, међу њима и најбољем светском тенисеру, и да су од државе писмено затражили да провере све папире, акредитације и визе.

Међутим, Министартво здравља вратило је сву ту документацију уз одговор да са колегама из Министарства унутрашњих послова и Аустралијске пограничне службе, нису у могућности да обезбеде преглед сертификата.

Бабић тврди да ће суду бити веома тешко да донесе одлуку, јер ће морати да се обелодани неусклађеност у правним актима државе Викторија и Федералне владе, али и аљкавост у писменој преписци између организатора Аустралијан Опена, државе Викторија, и с друге стране, федералног Министартва здравља, Министарства унутрашњих послова и Аустралијске пограничне службе.

Мајкл додаје да је аустралијски премијер Скот Морисон, у тренутку док је Ђоковић био у авиону, на пола пута до Мелбурна, дао изјаву, око 17 часова по локалном времену, да најбољи тенисер света неће крочити на тло овог континента јер није вакцинисан и да ће га вратити за Београд.

„Очигледно, федерална Влада је већ знала да ће Ђоковићу укинути визу. Иначе, никога у Аустралији не чуди та хаотична неусклађеност у прописима, и никога не би изненадило да Суд донесе позитивну одлуку о учешћу Новака на турниру, а да локалне власти Општине Мелбурн му забране да уђе на Род Лејвер арену.

Да је овај случај постао итекако политизован, говори и последње саопштење Федералне владе Аустралије, да као суверена држава, има право да Ђоковића поново притвори, у случају и да суд пресуди да српски тенисер добије дозволу за останак у земљи.

„Ако суд донесе одлуку да се оптужени пусти из карантина на слободу, ми и даље можемо да га ставимо у притвор, без обзира на одлуку суда. Одлука суда да буде пуштен на слободу, не гарантује да га власти Комонвелта неће опет привести“, пише у саопштењу Владе Аустралије.

Линк преко којег можете уживо пратити саслушање:

https://secure.quickchannel.com/qc/create/staticlive.asp?PRODUCER_ID=ability1421&SESSIONID=34AB945B00000000306141321DCEAE14&VMR=room20@fedcourt.gov.au

 

Преузмите андроид апликацију.