Početna > Putovanja
Putovanja

Sardinija: sve nijanse plave

Pomalo nepravedno, prva asocijacija na Sardiniju često budu džet set letovališta koja rado svojim jahtama ili privatnim avionima posećuju italijanski i belosvetski milijarderi i holivudske zvezde.
Foto: Unsplash/Roman Kraft

Drugo najveće italijansko ostrvu (posle Sicilije) zapravo je mnogo više od toga. Sardiniju čine i idilične zabačene plaže, živopisna sela, elegantni priobalni gradovi, antičke ruševine i kamenjari u kojima miriše začinsko bilje.

Osim za plivanje i sunčanje, idealna je za razne sportove uključujući planinarenje i ronjenje. Pa ipak, čak i ako zanemarite sve ovo i na Sardiniju dođete samo radi kupanja, nećete pogrešiti, jer teško je odoleti gotovo devičanskim plažama oivičenih eksplizijom svih nijansi plave kristalno čistog Mediterana.

Foto: Pixabay/Milesz

Kada se nađete na Sardiniji odluka koje plaže posetiti nije laka, a ni unutrašnjost ostrva ne bi trebalo propustiti.

Na zapadu je zelena obala „Costa Verde“, pomalo divlja, peskovita i sa neurbanizovanim plažama do kojih vode prašnjavi putevi. Omiljena među njima je Spiaggia della Piscinas, sardinijska „pustinja“, plaža na kojoj se možete dugo meškoljiti u impresivnim peščanim dinama i gledati crvenkasti zalazak sunca.

Iako na plaži postoji bar i mogu se iznajmiti ležaljke, atmosfera je mirna i nema gužve. Za one kojima ovo zvuči penzionerski i dosadno i radije bi razgledali jahte ruskih bogataša na kojima se sunčaju manekenke u usponu, bolja opcija je severo-istočna obala Sardinije poznata kao „Smaragdna obala” i Porto Cervo, nadrealno doterano seoce sa oko 400 stanovnika koje je polovinom prošlog veka kreirao princ Aga Kan kako bi imao mesto za odmor koje ispunjava njegove visoke kriterijume.

Foto: Unsplash/Masimo Virgilio
Najpoznatije plaže Smaragdne obale su Principe, Capriccioli, Pevero, Liscia Rujia i la Celvia, a tu se nalaze neki od najskupljih hotela na svetu, uključujući “Cala di Volpe” gde se 1977. snimao nastavak Džejms Bonda “Špijun koji me je voleo”.

Kompromisno rešenje može biti istočna obala u koju se usekao Orosejski zaliv, tako ukrotivši talase. Jedno od šarmantnih mesta gde i danas vlada atmosfera opuštenog ribarskog sela i gde osim u avgustu nema gužve na plažama je Cala Ganone.

Foto: Pixabay/DomyD

Selo je poznato po istoimenoj misterioznoj pećini za koju se pretpostavlja da su je davno naseljavale foke, ali danas je nenaseljena. Na ulasku u pećinu je „soba“ nazvana „Bionda“, po deset godina starom kosturu žene pronađenom 1947. godine u pećini.

Foto: Pixabay/Fradellafra

Ni danas niko ne zna ko je i zašto ubio ovu ženu, ko je takozvana „Bjonda“ bila i kako je dospela u pećinu. Osim Bjondinog duha, u pećini ćete zateći i zaslepljujuće smaragdne bazenčiće, igru sunčevih zraka i vode, i dublje unutra, zaleđena mala jezera, nekada „plaže“ za foke.

Istočna obala, sa dramatičnim liticama planine Đenarđenti i evropskom verzijom Velikog kanjona Gorruppu, nudi, doduše, mnogo više od morskih aktivnosti.

Osim plaža sakojih nećete hteti da mrdnete (Palmasera, Sos Dorroles…), tu je i nuragi selo, Tiskali, gde se na nekoliko sati možete vratiti u praistoriju i diviti se jednostavnim ali neverovatnim građevinama iz 6. veka pre nove ere.

Foto: Unsplash/Laura Lugaresi

Najbolji način da istražite obalu je, naravno, čamac. Izbegnite skupe organizovane ture, upotrebite sve reči koje znate na italijanskom i ubedite nekog dobroćudnog ribara da vas za nekoliko evra poveze svojim brodom u obilazak.

Foto: Unsplash/Peter Fogden

Osim svega pomenutog, Sardinija je idealna lokacija za aktivni odmor. Ovde možete isprobati razne vodene sportove, planinarenja, pešačenje ali i šetnju interesantnim mediteranskim gradovima kao što su Algero i Kaljari.

Još jedan plus je ukusna i sveža hrana: pasta, antipasta, suvo meso i neizbežni morski plodovi se podrazumevaju. Zbog svežine sastojaka čak i najobičnije makarone sa paradajz sosom imaju božanski ukus. Na
gastronomsku „must“ listu dodajte i mirto – opojni lokalni liker za kompletni užitak.

Autor teksta: N.K.

 

Majorka: destinacija za koju ne treba filter

Preuzmite android aplikaciju.