Почетна > Путовања
Путовања

Сардинија: све нијансе плаве

Помало неправедно, прва асоцијација на Сардинију често буду џет сет летовалишта која радо својим јахтама или приватним авионима посећују италијански и белосветски милијардери и холивудске звезде.
Фото: Unsplash/Roman Kraft

Друго највеће италијанско острву (после Сицилије) заправо је много више од тога. Сардинију чине и идиличне забачене плаже, живописна села, елегантни приобални градови, античке рушевине и камењари у којима мирише зачинско биље.

Осим за пливање и сунчање, идеална је за разне спортове укључујући планинарење и роњење. Па ипак, чак и ако занемарите све ово и на Сардинију дођете само ради купања, нећете погрешити, јер тешко је одолети готово девичанским плажама оивичених експлизијом свих нијанси плаве кристално чистог Медитерана.

Фото: Pixabay/Milesz

Када се нађете на Сардинији одлука које плаже посетити није лака, а ни унутрашњост острва не би требало пропустити.

На западу је зелена обала „Costa Verde“, помало дивља, песковита и са неурбанизованим плажама до којих воде прашњави путеви. Омиљена међу њима је Spiaggia della Piscinas, сардинијска „пустиња“, плажа на којој се можете дуго мешкољити у импресивним пешчаним динама и гледати црвенкасти залазак сунца.

Иако на плажи постоји бар и могу се изнајмити лежаљке, атмосфера је мирна и нема гужве. За оне којима ово звучи пензионерски и досадно и радије би разгледали јахте руских богаташа на којима се сунчају манекенке у успону, боља опција је северо-источна обала Сардиније позната као „Смарагдна обала” и Porto Cervo, надреално дотерано сеоце са око 400 становника које је половином прошлог века креирао принц Ага Кан како би имао место за одмор које испуњава његове високе критеријуме.

Фото: Unsplash/Masimo Virgilio
Најпознатије плаже Смарагдне обале су Principe, Capriccioli, Pevero, Liscia Rujia и la Celvia, а ту се налазе неки од најскупљих хотела на свету, укључујући “Cala di Volpe” где се 1977. снимао наставак Џејмс Бонда “Шпијун који ме је волео”.

Компромисно решење може бити источна обала у коју се усекао Оросејски залив, тако укротивши таласе. Једно од шармантних места где и данас влада атмосфера опуштеног рибарског села и где осим у августу нема гужве на плажама је Cala Ganone.

Фото: Pixabay/DomyD

Село је познато по истоименој мистериозној пећини за коју се претпоставља да су је давно насељавале фоке, али данас је ненасељена. На уласку у пећину је „соба“ названа „Bionda“, по десет година старом костуру жене пронађеном 1947. године у пећини.

Фото: Pixabay/Fradellafra

Ни данас нико не зна ко је и зашто убио ову жену, ко је такозвана „Бјонда“ била и како је доспела у пећину. Осим Бјондиног духа, у пећини ћете затећи и заслепљујуће смарагдне базенчиће, игру сунчевих зрака и воде, и дубље унутра, залеђена мала језера, некада „плаже“ за фоке.

Источна обала, са драматичним литицама планине Ђенарђенти и европском верзијом Великог кањона Gorruppu, нуди, додуше, много више од морских активности.

Осим плажа сакојих нећете хтети да мрднете (Palmasera, Sos Dorroles…), ту је и нураги село, Тискали, где се на неколико сати можете вратити у праисторију и дивити се једноставним али невероватним грађевинама из 6. века пре нове ере.

Фото: Unsplash/Laura Lugaresi

Најбољи начин да истражите обалу је, наравно, чамац. Избегните скупе организоване туре, употребите све речи које знате на италијанском и убедите неког доброћудног рибара да вас за неколико евра повезе својим бродом у обилазак.

Фото: Unsplash/Peter Fogden

Осим свега поменутог, Сардинија је идеална локација за активни одмор. Овде можете испробати разне водене спортове, планинарења, пешачење али и шетњу интересантним медитеранским градовима као што су Алгеро и Каљари.

Још један плус је укусна и свежа храна: паста, антипаста, суво месо и неизбежни морски плодови се подразумевају. Због свежине састојака чак и најобичније макароне са парадајз сосом имају божански укус. На
гастрономску „must“ листу додајте и мирто – опојни локални ликер за комплетни ужитак.

Аутор текста: Н.К.

 

Majorka: destinacija za koju ne treba filter

Преузмите андроид апликацију.