Početna > Život i stil
Život i stil

Samo jedan neverovatan sastojak može biti odgovoran za meko i sveže testo

Neke od najvažnijih karakteristika dobrog peciva su mekoća i svežina, a to možete postići dodavanjem jednog sastojka tokom pripreme. Kao što je gluten odgovoran za rastezljivost peciva, skrob može biti odgovoran za meku teksturu.
Foto: Pixabay/congerdesign

Povećanje nivoa skroba može poboljšati hidrataciju testa. Skrob se povećava vezivanjem vode, a sam proces se naziva želatinizacija. Međutim, ono što je manje poznato je da instant pire krompir pahuljice mogu pomoći u povećanju skroba. Dodajte instant pire krompir u osnovno ili meko pecivo kojem želite da dodate još malo mekoće.

Ovaj trik je namenjen za hleb, sendviče, rolnice i slatka peciva. Za recepte za peciva koji koriste oko tri šolje brašna, dodajte četvrtinu šolje instant pirea.

Pošto je svrha skroba da zadrži višak vode i poveća ukupnu hidrataciju vašeg testa, potrebno je dodati i tri kašike vode u količinu vode ili druge tečnosti u receptu.

Pire treba dodati nakon što kvasac naraste.

Tokom kuvanja, imajte na umu da se recepti za peciva uveliko razlikuju u hidrataciji, tako da treba da budete spremni da napravite mala podešavanja tokom faze mešanja.

Pažljivo posmatrajte testo nakon što počnete da mešate brašno, a ako primetite da je testo tvrdo, dodajte kašiku-dve vode i nastavite da merite.

Ako je testo previše lepljivo, dodajte brašno kašiku po kašiku dok ne dobijete željenu konzistenciju. Zatim ispecite testo prema uputstvima u receptu koji koristite.

Prednosti dodavanja male količine instant pirea su dvostruke.

Vaše pecivo će biti mekše kada ga izvadite iz rerne i duže će ostati sveže. Osim toga, peciva sa ovim sastojkom su odlična i nakon zagrevanja u mikrotalasnoj pećnici.

Razlozi zbog kojih se doručak ne preskače: Zašto je važno da ne zaboravite da jedete kad ustanete?

Preuzmite android aplikaciju.