Neke od najvažnijih karakteristika dobrog peciva su mekoća i svežina, a to možete postići dodavanjem jednog sastojka tokom pripreme. Kao što je gluten odgovoran za rastezljivost peciva, skrob može biti odgovoran za meku teksturu.
Povećanje nivoa skroba može poboljšati hidrataciju testa. Skrob se povećava vezivanjem vode, a sam proces se naziva želatinizacija. Međutim, ono što je manje poznato je da instant pire krompir pahuljice mogu pomoći u povećanju skroba. Dodajte instant pire krompir u osnovno ili meko pecivo kojem želite da dodate još malo mekoće.
Ovaj trik je namenjen za hleb, sendviče, rolnice i slatka peciva. Za recepte za peciva koji koriste oko tri šolje brašna, dodajte četvrtinu šolje instant pirea.
Pošto je svrha skroba da zadrži višak vode i poveća ukupnu hidrataciju vašeg testa, potrebno je dodati i tri kašike vode u količinu vode ili druge tečnosti u receptu.
Pire treba dodati nakon što kvasac naraste.
Tokom kuvanja, imajte na umu da se recepti za peciva uveliko razlikuju u hidrataciji, tako da treba da budete spremni da napravite mala podešavanja tokom faze mešanja.
Pažljivo posmatrajte testo nakon što počnete da mešate brašno, a ako primetite da je testo tvrdo, dodajte kašiku-dve vode i nastavite da merite.
Ako je testo previše lepljivo, dodajte brašno kašiku po kašiku dok ne dobijete željenu konzistenciju. Zatim ispecite testo prema uputstvima u receptu koji koristite.
Prednosti dodavanja male količine instant pirea su dvostruke.
Vaše pecivo će biti mekše kada ga izvadite iz rerne i duže će ostati sveže. Osim toga, peciva sa ovim sastojkom su odlična i nakon zagrevanja u mikrotalasnoj pećnici.
Razlozi zbog kojih se doručak ne preskače: Zašto je važno da ne zaboravite da jedete kad ustanete?
Preuzmite android aplikaciju.