Почетна > Свет
Свет

САД увеле санкције компанијама из Кине, Хонг Конга и УАЕ

Сједињене Државе су увеле данас санкције за више од десет компанија са седиштем у Кини, Хонг Конгу и Уједињеним Арапским Емиратима, које Вашингтон оптужује да омогућавају продају иранских петрохемијских производа и нафтних деривата купцима у источној Азији.
TФото: Танјуг/AP/J. Scott Applewhite

Најновији потез САД против кријумчарења иранске нафте долази у време прекида преговора да се оживи ирански нуклеарни споразум из 2015. и све затегнутијих односа између Запада и Исламске Републике у којој грађани настављају антивладине протесте, наводи Ројтерс.

Министарство финансија САД је саопштило да је санкционисало 13 фирми које су, како наводи, омогућиле продају иранских петрохемијских производа и нафтних деривата вредних више стотина милиона долара купцима у источној Азији, а у име иранских компанија које су под америчким санкцијама, укључујући Националну иранску нафтну компанију и Трилијанс Петрокемикал.

„Данашња акција додатно демонстрира сложене методе избегавања санкција које Иран користи за илегалну продају нафте и петрохемијских производа. САД ће наставити да примењују санкције против оних актера који омогућавају такве продаје“, навео је у саопштењу Брајан Нелсон, подсекретар обавестајне службе за теронзам и финансије Министарсва финансија.

Švedska šalje Ukrajini vojnu pomoć od 287 miliona dolara

Преузмите андроид апликацију.