Почетна > Бизнис
Бизнис

Руси нашли нафту на Антарктику

Русија је пронашла више стотина милијарди барела резерви нафте и гаса на Антарктику у областима на које полаже право Велика Британија. Ова открића изазивала су бојазан појединих британских парламентараца због могућности кршења међународног Уговора о Антарктику који забрањује експлоатацију угљоводоника на Јужном полу.
Фото: Unsplash/_ananas_

Истраживања су увод у пребацивање опреме за бушење и експлоатацију нетакнутог региона за фосилна горива, упозорили су британски посланици.

Руски истраживачки бродови којима управља Руска агенција задужена за проналажење минералних резерви за комерцијалну експлоатацију (Росгео) пријавили су Москви резерве од укупно 511 милијарди барела нафте што је око 10 пута више од целокупне производње у Северном мору за 50 година, навели су Британци у извештају који је послат Комитету за ревизију животне средине (ЕАЦ) прошле недеље.

Експолатација минерала и нафте на Јужном полу забрањена је Уговором о Антарктику из 1959. године. Да би се зауставили нови покушаји рударења 1998. године потписан је и Мадридски протокол у којем се такође истиче забрана комерцијалног истраживања и експлоатације минералних ресурса.

Британски посланик Дејвид Ратли рекао је прошле недеље рекао пред Комитетом за истраживање животне средине да Министарство спољних послова верује руским уверавањима према којима се на Антарктику спроводе само научна истраживања.

„Русија је недавно поново потврдила своју посвећеност кључним елементима споразума“ изјавио је Ратли.

Британски аналитичари се не слажу, упозоравајући да је било какво веровање Русима да се придржавају својих обавеза било наивно што показује пример инвазије на Украјину.

Професор са Ројал Холовеј колеџа и британски стручњак за Антарктик Клаус Додс који је такође сведочио у Комитету за ревизију животне средине, каже да су активности Русије далеко ближе истраживању нафте и гаса него посматрању у научне сврхе.

Британска антарктичка територија чини највећу и најјужнију од 14 прекоморских територија Велике Британије и најмање је приступачна са чак 99 одсто покривености ледом. Научници сматрају да је у прошлости Британска антарктичка територија имала топлију климу са вегетацијом која је потенцијално омогућила формирање наслага фосилних горива.

Британска антарктичка територија се протеже северозападно од Јужног пола, обухватајући Антарктичко полуострво и Веделово море.

Поред Русије, право на делове тзв. Британске антарктичке територије полажу Аргентина и Чиле оспоравајући Лондону располагање овим делом континента, а сасвим сигурно да ће се напори интензивирати ако се из руских сеизмичких истраживања докаже постојање резерви нафте.

Zašto je sveža malina toliko skuplja od smrznute?

Преузмите андроид апликацију.