Почетна > Бизнис
Бизнис

Зашто је свежа малина толико скупља од смрзнуте?

Цена од 350 динара за килограм минимална је да би опстала производња, тврде произвођачи уочи бербе у главном малинарском крају. Да ли ће ту цену моћи да добију, знаће се само неколико дана уочи изласка у малињаке, а све до тада полемике о износима које ће откупљивачи понудити наставиће се као и сваке претходне године.
Фото: Unsplash/rofostan

Председник Удружења малинара „Виламет” из Ариља Милета Пилчевић рекао је недавно за Танјуг да је откупна цена малине од 350 динара по килограму са тенденцијом раста минимална и представља социјалну категорију. Он је истакао да би уз тај износ производња једва опстала и да малинари онда не би морали да гасе вишедеценијске засаде.

Реагујући на скорашњу изјаву агроаналитичара Горана Ђаковића да захтев малинара да откупна цена малине буде 350 динара за килограм у овом тренутку није реалан, Пилчевић је рекао да се тако доводи у питање производња малине од које директно и индиректно живи око 500.000 људи.

Он је позвао агроаналитичаре да дођу у Ариље и да их упуте како да производе нешто испод цене коштања.

Председник Удружења „Виламет” наводи и да је неистинита изјава о томе да је овогодишњи род просечан, зато што је, како каже, већ преполовљен од мраза и снега.

„Није истина ни то да на откупну цену од 350 динара по килограму хладњачари неће имати зараду, јер ако одете у ДИС маркет купићете килограм малине за 1.600 динара“ навео је Пилчевић. Ђаковић је изјавио раније за Танјуг да је тренутно просечна цена са којом се тргује са смрзнутом малином око три евра. „Значи, ако имамо у виду да је захтев малинара три евра за килограм овог воћа, где су ту онда хладњачари, где су транспортни трошкови и све остало”, запитао је Ђаковић и додао да ће малинари сигурно бити незадовољни том његовом изјавом.

Ђаковић је јуче потврдио своје раније мишљење, али и истакао да постоје кључне разлике између пласирања свежих и смрзнутих малина на светско тржиште.

„Наши домаћини често пореде цене свеже малине за маркет и оне за хладњачу. А то никако није исто нити може да се пореди“ каже Ђаковић. Свеже малине, са својим изузетним аромама, укусом и нутритивном вредношћу, имају кратак рок трајања од неколико дана до максимум једне седмице уз посебне мере чувања. То захтева, како је објаснио, брзу дистрибуцију и продају како би стигле до потрошача у оптималном стању. Према његовим речима, такве малине су високо цењене на локалним тржиштима, нарочито, за супермаркете и ресторане. Међутим, због високих трошкова транспорта и складиштења, цена свежих малина је виша.

Može li se zaista bez uglja?

Преузмите андроид апликацију.