Početna > Biznis
Biznis

Rumunima omogućiti slobodan ulaz u pogranične opštine

Socijalno-ekonomski savet Srbije (SES) uputio je Vladi Srbije dve inicijative za izmenu zakona kojima bi se popravio položaj preduzeća, posebno domaćih pravnih lica u oblasti otkupa sekundarnih sirovina i preduzeća u pograničnom području s Rumunijom, saopštila je Unija poslodavaca Srbije (UPS).
Foto: Pixabay/tsmartin69

Inicijative su, navodi se u saopštenju, pokrenute na predlog Unije poslodavaca na današnjoj sednici SES-a održanoj u kruševačkom Trajalu, a kojoj su prisustvovali i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Inicijativa za izmenu zakona o porezu na dobit pravnih lica odnosi se na pravna lica koja se bave preradom sekundarnih sirovina i otpada.

Prema važećim propisima, domaća preduzeća u ovoj oblasti obavezna su da plaćaju porez po odbitku, zbog čega se skupljačima sekundarnih sirovina i otpada više isplati da sirovine prodaju stranim firmama.

Posledica toga, navodi se u saopštenju UPS-a, jeste da su prodavci stimulisani da izvoze otpad, čime se direktno smanjuje promet domaćih preduzeća, posledično i bruto domaći proizvod, odnosno broj radnih mesta u Srbiji.

Ističe se da samo za jednog prerađivača otpada, izgubljena vrednost prerade iznosi više od 226 miliona evra za period od 2016. do 2020. godine.

Druga inicijativa SES-a jeste predlog da se državljanima Rumunije omogući da u Srbiju ulaze bez ograničenja, u dubinu do 30 kilometara.

Foto: Rixabay/Free-Photos

Ova inicijativa se obrazlaže time da je ograničenjem kretanja rumunskih državljana, koje je uvedeno zbog pandemije kovida, naneta velika šteta privredi pograničnih opština Velikog Gradišta, Golupca, Kladova.

Preduzeća u ovim zajednicama dobrim delom žive od prometa koji ostvare rumunski građani, a samo u opštini Kladovo njihova potrošnja na dnevnom nivou iznosila je oko 50.000 evra, navodi se u saopštenju Unije poslodavaca.

 

Preuzmite android ili IOS aplikaciju.