Početna > Novi Sad
Novi Sad Novosadske priče

Rodoljublje Svetozara Miletića (Prvi deo)

Za srpski narod 1826. godina bila je veoma bitna iz dva razloga. Prvi, koji je odmah bio očigledan je stvaranje Matice Srpske u Pešti, dok se drugi, rođenje Svetozara Miletića u Mošorinu, tek nakon puno godina ispostavilo kao veoma značajno.
Foto: WikimediaCommons

Upoznaćemo vas sa likom i delom Svetozara Miletića, najboljim đakom koga je Srpska pravoslavna velika gimnazija u Novom Sadu ikada imala!

Više interesantnih novosadskih priča možete pogledati ovde.

Svetozar je rođen kao jedan od sedmoro dece u siromašnoj porodici, i dok se majka brinula o deci, otac Sima bio je čizmar koji je pokušavao da obezbedi koru hleba za svoju porodicu i koliko – toliko iškoluje svoju decu.

Ličnost Svetozara Miletića je pokazatelj da se trud i upornost isplati čak i u situacijama kada mislimo da nema nikoga ko bi nas pogurao u životu.
Foto: Gradske info

Njegovo školovanje bilo je finansirano od strane imućnih i uglednih Srba tog vremena. Direktor Srpske pravoslavne velike gimnazije Jovan Hadžić primio je Svetozara u svoju kuću i o njemu se roditeljski brinuo sve dok nije položio advokatski ispit.

Već u četvrtom razredu gimnazije dobio je stipendiju Josifa Rajačića i uz njegovu pomoć se odmah nakon mature upisao u Evangelistički licej u Požunu tj. današnjoj Bratislavi.

Požun je Svetozaru služio za unapređenje svoje opšte kulture i oblikovanje sebe kao mladog i uspešnog političara. Tamo se uključio u rad srpske đačke družine Sloboda i pod uticajem njihovih sveslovenskih ideja svom imenu čak dodao ime Sveslav.

U jeku školovanja pogodile su ga građanske revolucije koje su mu izmenile život i usporile dalji nastavak učenja.
Foto: Gradske info

Optužen od strane mađarskih kolega da je izdajnik, kako bi uspostavio mir, Miletić je organizovao Novosadsku omladinsku skupštinu koja je bila prethodnica Majske skupštine kojom su Srbi izdejstvovali prve povlastice od Austrougara.

Majskom skupštinom 1848. proglašena je Srpska Vojvodina, a Svetozareve zasluge u tom procesu bile su velike.

Jedna od bitnih ličnosti u Majskoj skupštini bio je i Čika Jova Zmaj, ovde možete pročitati malo više o njemu.

Nakon smirivanja bure političkih dešavanja na našim prostorima, Miletić uspeva da se vrati svom školovanju, te u Beču nastavlja studije prava i na kraju polaže advokatski ispit.

Traganje za istinom i pravdom vodilo ga je po celom svetu, ali je napokon kao ostvareni advokat odlučio da se vrati kući.

Rodoljub, kakav je bio, nakon svojih putešestvija za znanjem, odlučio je da svoju advokatsku kancelariju otvori upravo u našem Novom Sadu…

Nastaviće se…

Preuzmite androidaplikaciju.