Početna > Srbija
Srbija

Rimski imperatori rođeni na teritoriji Srbije (drugi deo)

Nastavak o čuvenim rimskim imperatorima rođenim na teritoriji Srbije, a jednom od preostalih devet,možemo biti zahvalni što je po prvi put zasađena vinova loza van Italije i to na brdu Glavica, na Fruškoj gori, kod današnjeg sela Šuljam u Srbiji.
Foto: Wikimedia.org

Tako je i otpočelo uzgajanje vinove loze i kod Smedereva, na Zlatnom brdu, gde je začeta i autohtona sorta grožđa Smederevka. Sve to zahvaljujući nesrećno nastradalom Probu. Dok se za jednog rimskog imperatora vezuje legenda koja je opisana u Vukovom Rečniku zapisana jedna srpska legenda o bogu (ili demonu) Trojanu, koja je zanimljiva zbog povezivanja Trojana sa Sremom, budući da se zna da je rimski car Decije Trajan rođen u Sremu.

Gaj Valerije Galerije Maksimin (lat. Gaius Valerius Galerius Mayiminus ; rođen 20 novembra 270. godine, umro leta 313. godine) bio je rimski car, poznat pod svojim nadimkom Daja, kojeg je poneo iz seljačkog detinjstva. On je bio rođen na istoku današnje Srbije, na istoku provincije Gornja Mezija. Odrekavši se ovog skromnog poziva u zamenu za vojnički život, uzdigao se do najvišeg položaja u službi, pre će biti silom interesa nego kakvim primetnim zaslugama

Nijedna osobina, bilo plemenita bilo sjajna, ne ublažava grubu brutalnost Maksimina, koji je nadmašio sve svoje savremenike u raskalašnosti privatnog života, u opštoj svireposti svoje uprave i u besnoj mržnji kojom je gonio hrišćane. Njegovo uzdizanje, koje je bilo rezultat čisto porodičnog uticaja, mora da je bilo isto toliko neočekivano za njega samoga koliko i za ostale.

Foto: Wikipedia.org

Gaj Julije Ver Maksimin (lat. Gaius Julius Verus Maximinus; rođen oko 173. godine, umro 238. godine), poznat pod imenom Maksimin Tračanin ili Maksimin I, bio je rimski car od 235. do 238. godine. Maksimin je rođen u Trakiji ili Gornjoj Meziji ili pak Donjoj Meziji. Njegov otac je bio Got, a majka Alanka. Navodno je bio divovske građe i veoma jak. Priključio se vojsci tokom vladavine Septimija Severa,

Maksimin Tračanin bio je prvi varvarin koji je postao rimski car. To je prvi car koji nikada nije kročio u Rim. On je bio prvi od takozvanih vojničkih careva 3. veka.
Foto: Wikipedia.org

Marko Aurelije Prob (lat. Marcus Aurelius Probus; Sirmijum, 19. avgust 232. — Sirmijum, septembar/oktobar 282) bio je rimski car od 276. do 282. godine. Prob je rođen i odrastao na seoskom imanju nedaleko od Sirmijuma, u Donjoj Panoniji, na tlu današnje Srbije, kao sin jednog rimskog vojnika. Imao je uspešnu karijeru u vojsci. Za vreme Probove vladavine prvi put je vinova loza zasađena van Italije i to na brdu Glavica, na Fruškoj gori, kod današnjeg sela Šuljam u Srbiji. Počeo je uzgajanje vinove loze i kod Smedereva, na Zlatnom brdu, gde je začeta i autohtona sorta grožđa Smederevka.

Kada je naterao vojnike da u Sirmijumu kopaju kanale po vrelom letnjem danu, razdraženi vojnici su ga ubili 282. godine. Ubice su se pokajale i sahranile ga sa svim počastima, dostojno ga ožalivši, podigli su mu spomenik sa natpisom: “Prob je bio dobričina, pobednik svih varvarskih naroda i tirana.”
Foto: Wikipedia.org

Flavije Valerije Sever (umro septembra 307. godine) bio je rimski imperator. Flavije Valerije Sever je rođen u Naisusu, današnjem Nišu, ili bližoj okolini.[1] Bio vojnik iz neke od balkanskih provincija. Severovo napredovanje do prestonice, dezerterstva njegovih vojnika, njegovom ishitrenom povlačenju i predaji Herkuliju u Raveni pod najsvečanijim obećanjima da će biti pod velikom protekcijom iznesene su u članku o Maksimijanu. Međutim, ukros svim obećanjima koje je dao pobednik, savladani vladar je kao ratni zarobljenik sproveden u neposrednu blizinu i zadržan u zarobljeništvu u mestu Tri gostionice (lat. Tres Tavernae) na Apijevom drumu, gde je, kada je obavešten da može da bira kako će da skonča život, presekao sebi vene. Sahranjen je u Galijenovoj grobnici 307.

Foto: Wikipedia.org

Gaj Mesije Kvint Trajan Decije (lat.Gaius Messius Quintus Traianus Decius ; Sirmijum oko 201. — Abrit, 1. jul 251) je bio rimski car. Decije Trajan je bio prvi rimski car ilirskog porekla.Trajan Decije je bio prva ličnost sa teritorije današnje Srbije, koja se uzdigla na rimski presto. Rođen je u okolini Sirmijuma, u selu Budalija (današnji Martinci), u provinciji Donjoj Panoniji, na tlu današnje Srbije. Takođe je poznat kao progonitelj hrišćana. Težeći da obnovi Rim, tradiciju i običaje, 250. godine je pokrenuo prvi oštar pogrom hrišćana, obznanjujući edikt o svojim namerama. Car je zahtevao da episkopi Crkve prinose žrtve njemu lično, što je za hrišćane bilo nemoguće.

U mitologiji starih Slovena je postojao bog Trojan (Trajan), za čije ime se veruje da je postalo od imena rimskog cara. Istorijski izvor poznat kao Otkriće Svete Marije božje u paklu iz 12. veka nam govori da su slovenski bogovi Trajan, Horz, Veles i Perun bili ljudi, a Apokalipsis apostola, apokrif iz 16. veka, govori isto tako da su Trajan, Perun, i Horz bili ljudi, a pritom dodaje da je Perun živeo kod Grka, Horz na Kipru, a Trajan u Rimu kao car rimski.

U Vukovom Rečniku je zapisana jedna srpska legenda o bogu (ili demonu) Trojanu, koja je zanimljiva zbog povezivanja Trojana sa Sremom, budući da se zna da je rimski car Decije Trajan rođen u Sremu. Deo legende, koji je nama zanimljiv, kaže: “Na planini Ceru u okolini Šapca, u blizini Trojanovog grada, živeo je Trojan. Svake noći, išao je on u Srem kod kakve žene ili devojke”. Sličnu legendu možemo naći i u Milićevićevoj Kneževini Srbiji: “U jednom zamku na planini Ceru živeo je car Trojan”. Takođe, u srpskom narodu postoji verovanje da najbolji junaci potiču od demona Trojana, zmajeva i vila.

Kvintil (lat. Quintillus; umro 270. godine)je rođen u Sirmijumu oko 210. godine. Izvori daju različite podatke o dužini vladavine Kvintila: od 17 do 177 dana. Takođe, nije jasno kako je on poginuo. Historia Augusta kaže da su ga njegovi vojnici ubili, buneći se protiv discipline koju je pokušao da uvede. Drugi pisci tvrde da je Kvintil izvršio samoubistvo, svestan da ne može ugroziti Aurelijana. U svakom slučaju, Kvintil je umro u Akvileji, današnja Italija.

Foto: Wikipedia.org

Gaj Valerije Galerije Maksimin (lat. Gaius Valerius Galerius Maximinus; rođen 20novembra 270. godine, umro leta 313. godine) bio je rimski car, poznat pod svojim nadimkom Daja, kojeg je poneo iz seljačkog detinjstva. On je bio rođen na istoku današnje Srbije, na istoku provincije Gornja Mezija. Maksimin Daja je sačuvan u rđavoj uspomeni među hrišćanima, zato što je nastavio sa progonima iako je Galerije već bio objavio edikt o toleranciji. Sesterciji Maksimina Daja mogu se videti u numizmatičkim zbirkama na Jugoistoku Srbije.

Foto: Wikipedia.org

Flavije Galerije Valerije Licinijan Licinije(Flavius Galerius Valerius Licinianus Licinius) (rođen oko 250. godine, poginuo 325. godine) bio je rimski car od 308. do 324. godine. Licinije je bio seljačkog porekla, najverovanije iz antičkog, dačkog plemena Tribala koje je živjelo na tlu današnje Srbije. Rođen je u Dakiji ili u Gornjoj Meziji.

Car Licinije je bio brutalan i nemilosrdan vladar, koji je nasilje tako naročito ispoljavao prema bespomoćnim Hrišćanima. Kao neznabožac starao se da budu poštovani idoli a takođe naredio da se ubiju svi Hrišćani. Vladar nazvan “Mučitelj” jer je bio surov i pun mržnje, direktno je odgovoran za mučenja i smrt Sv. Teodora Tirona 306. godine. Zabranio je episkopima održavanje hrišćanskih sabora na kojima su oni većali o dogmatskim crkvenim pitanjima. Po narodnom predanju za vreme njegove vlade u tadašnjem Singidunumu (Beogradu) 315. godine mučeni su i ubijeni Hrišćani, Sv. Hermil i Sv. Stratonik.

Gaj Valens Hostilijan Mesije Kvint (umro 251. godine), bio je rimski car te godine. Vreme njegovog rođenja nije poznato, ali se pretpostavlja da je to bilo posle 230. godine. Hostilijan je rođen u porodici budućeg cara Decija Trajana u Sirmijumu u Donjoj Panoniji, na tlu današnje Srbije.

Foto: Wikipedia.org

Hostilijan se sa svojim dvorom u novembru 251. godine nalazio u Viminacijumu, i tada je bio zaražen kugom. Bio je prvi car u četrdeset godina koji je umro prirodnom smrću.

Rimski imperatori rođeni na teritoriji Srbije (prvi deo)

Preuzmite android aplikaciju.