Mnogi ljudi su svesni zdravih svojstava belog luka, ali uprkos tome izbegavaju da ga jedu zbog lošeg zadaha nakon što ga pojedu. Međutim, naučnici su otkrili rešenje.
Jogurt može biti ključ za borbu protiv daha od belog luka, sugeriše studija. Običan jogurt od punomasnog mleka sprečava da 99 odsto hemikalija odgovornih za najopasnije pongove belog luka pobegne u vazduh, kažu američki istraživači.
Proteini i masti u osnovnim namirnicama za doručak pomogli su da se zarobe mirisi povrća.
Grčki jogurt, koji ima veći nivo proteina od većine drugih jogurta, mogao bi biti posebno efikasan.
Visoka količina proteina je veoma popularna stvar u ovom trenutku, generalno, ljudi žele da jedu više proteina.
Nenamerni neželjeni efekat može biti formulacija sa visokim sadržajem proteina koja bi se mogla plasirati kao „dezodorans“ za dah zajedno sa svojim nutritivnim vrednostima.
Jabuke, nana i zelena salata mogu pomoći u smanjenju daha od belog luka.
Uvek smo govorili da jabuke jedemo odmah.
Isto bi trebalo da bude i sa jogurtom, nakon konzumiranja belog luka potrebno je uzeti jogurt odmah.
Ova studija, posmatrala je interakciju jogurta sa mirisima belog luka u laboratoriji.
Istraživači su stavili kriške sirovog belog luka debljine 1 mm u staklene bočice i dodali im 100 ml punomasnog jogurta da vide kako to utiče na nivoe mirisa.
Takođe su testirali kako voda, mlečni proteini i masti utiču na nivoe mirisa, da bi videli koji delovi jogurta izazivaju efekat.
Specijalna mašina za masenu spektrometriju korišćena je za detekciju nivoa sumpornih hemikalija koje se ispuštaju u vazduh, a koje su odgovorne za miris belog luka.
Celokupni jogurt je smanjio sastojke za 99 procenata za sirovi beli luk i do 94 procenta za pečeni beli luk.
Komponente proteina i masti izazvale su slična smanjenja, dok je voda doprinela manje.
Preuzmite android aplikaciju.