Многи људи су свесни здравих својстава белог лука, али упркос томе избегавају да га једу због лошег задаха након што га поједу. Међутим, научници су открили решење.
Јогурт може бити кључ за борбу против даха од белог лука, сугерише студија. Обичан јогурт од пуномасног млека спречава да 99 одсто хемикалија одговорних за најопасније понгове белог лука побегне у ваздух, кажу амерички истраживачи.
Протеини и масти у основним намирницама за доручак помогли су да се заробе мириси поврћа.
Грчки јогурт, који има већи ниво протеина од већине других јогурта, могао би бити посебно ефикасан.
Висока количина протеина је веома популарна ствар у овом тренутку, генерално, људи желе да једу више протеина.
Ненамерни нежељени ефекат може бити формулација са високим садржајем протеина која би се могла пласирати као „дезодоранс“ за дах заједно са својим нутритивним вредностима.
Јабуке, нана и зелена салата могу помоћи у смањењу даха од белог лука.
Увек смо говорили да јабуке једемо одмах.
Исто би требало да буде и са јогуртом, након конзумирања белог лука потребно је узети јогурт одмах.
Ова студија, посматрала је интеракцију јогурта са мирисима белог лука у лабораторији.
Истраживачи су ставили кришке сировог белог лука дебљине 1 мм у стаклене бочице и додали им 100 мл пуномасног јогурта да виде како то утиче на нивое мириса.
Такође су тестирали како вода, млечни протеини и масти утичу на нивое мириса, да би видели који делови јогурта изазивају ефекат.
Специјална машина за масену спектрометрију коришћена је за детекцију нивоа сумпорних хемикалија које се испуштају у ваздух, а које су одговорне за мирис белог лука.
Целокупни јогурт је смањио састојке за 99 процената за сирови бели лук и до 94 процента за печени бели лук.
Компоненте протеина и масти изазвале су слична смањења, док је вода допринела мање.
Преузмите андроид апликацију.