Početna > Život i stil
Život i stil

Rešite se vicelarnih masti! Izbacite ove tri namirnice iz ishrane!

Visceralna masnoća nije samo kozmetički problem, već i važan zdravstveni rizik koji često zahteva pažnju.
Foto: Pixabay/outsideclick

Njegova povezanost sa različitim zdravstvenim problemima, uključujući kardiovaskularne bolesti i insulinsku rezistenciju, naglašava potrebu za efikasnim strategijama za njihovo smanjenje.

Iako navike u ishrani značajno utiču na nakupljanje visceralne masti, često je iznenađujuće otkriti kako određena naizgled bezopasna hrana može doprineti njenom skladištenju.

Ovo su tri neočekivane namirnice koje treba isključiti ako želite da izgubite masnoću na stomaku.

Jogurt sa ukusom

Dok se jogurt često smatra zdravim izborom, aromatizovane sorte često dolaze sa dodatkom šećera i veštačkih zaslađivača, što doprinosi povećanom unosu kalorija i potencijalnom debljanju, posebno u predelu stomaka. Prekomerna potrošnja šećera povezana je sa insulinskom rezistencijom i upalom, ključnim faktorima u skladištenju visceralne masti. Odabirom običnog, nezaslađenog jogurta i dodavanjem prirodnih aroma poput svežeg voća ili malo meda, možete uživati u nutritivnim prednostima jogurta bez štetnih efekata dodatih šećera. Jogurti sa ukusom često sadrže mnogo dodatih šećera, što može doprineti akumulaciji visceralne masti. Osim toga, oni mogu imati manje proteina i zdravih masti od običnih jogurta, što ih može učiniti manje zasitnim i verovatnije će dovesti do prejedanja.

Peciva

Eliminisanje komercijalnih peciva iz vaše ishrane može biti ključni korak u uklanjanju visceralne masti i poboljšanju opšteg zdravlja. Većina komercijalno dostupnih pekarskih proizvoda sadrži mnogo rafinisanih ugljenih hidrata, trans masti i dodatih šećera, što sve doprinosi povećanju telesne težine, insulinskoj rezistenciji i upali – ključnim faktorima u akumulaciji visceralne masti. Brzi skok nivoa šećera u krvi zbog konzumiranja ovih peciva može dovesti do povećanog skladištenja masti, posebno u predelu stomaka. Pakovana peciva za doručak su često bogata rafinisanim ugljenim hidratima i nezdravim mastima, što može doprineti upali i otpornosti na insulin, a oba su povezana sa akumulacijom visceralne masti.

Slatka pića

Izbacivanje slatkih pića iz vaše svakodnevne rutine može biti ključni korak na putu ka uklanjanju visceralne masti. Zaslađena pića, kao što su gazirana pića i voćni sokovi, često su prepuni šećera, što doprinosi prekomernom unosu kalorija i povećanom riziku od nagomilavanja visceralne masti. Visoka potrošnja šećera povezana je sa insulinskom rezistencijom i upalom, podstičući skladištenje masti oko vitalnih organa. Odbacivanjem ovih slatkih pića i odabirom vode, biljnih čajeva ili drugih niskokaloričnih alternativa, ne samo da smanjujete dnevni unos kalorija, već i podržavate bolje metaboličko zdravlje. Zaslađena pića se često zaslađuju kukuruznim sirupom sa visokim sadržajem fruktoze. Visoko fruktozni kukuruzni sirup je bogat fruktozom, vrstom šećera koju jetra pretvara u mast. Ljudi koji konzumiraju višak fruktoze mogu razviti bezalkoholnu masnu bolest jetre, koja je povezana sa povećana visceralna mast. Visok unos šećera i brzi skokovi šećera u krvi mogu razviti upalne procese u organizmu.

Zašto ne treba da vežbate uveče? Dva ključna razloga zbog kojih ne bi trebalo da praktikujete ovu rutinu

Preuzmite android aplikaciju.