Висцерална масноћа није само козметички проблем, већ и важан здравствени ризик који често захтева пажњу.
![](https://gradskeinfo.rs/wp-content/uploads/woman-5985846-640-1-620x414.jpg)
Његова повезаност са различитим здравственим проблемима, укључујући кардиоваскуларне болести и инсулинску резистенцију, наглашава потребу за ефикасним стратегијама за њихово смањење.
Иако навике у исхрани значајно утичу на накупљање висцералне масти, често је изненађујуће открити како одређена наизглед безопасна храна може допринети њеном складиштењу.
Ово су три неочекиване намирнице које треба искључити ако желите да изгубите масноћу на стомаку.
Јогурт са укусом
Док се јогурт често сматра здравим избором, ароматизоване сорте често долазе са додатком шећера и вештачких заслађивача, што доприноси повећаном уносу калорија и потенцијалном дебљању, посебно у пределу стомака. Прекомерна потрошња шећера повезана је са инсулинском резистенцијом и упалом, кључним факторима у складиштењу висцералне масти. Одабиром обичног, незаслађеног јогурта и додавањем природних арома попут свежег воћа или мало меда, можете уживати у нутритивним предностима јогурта без штетних ефеката додатих шећера. Јогурти са укусом често садрже много додатих шећера, што може допринети акумулацији висцералне масти. Осим тога, они могу имати мање протеина и здравих масти од обичних јогурта, што их може учинити мање заситним и вероватније ће довести до преједања.
Пецива
Елиминисање комерцијалних пецива из ваше исхране може бити кључни корак у уклањању висцералне масти и побољшању општег здравља. Већина комерцијално доступних пекарских производа садржи много рафинисаних угљених хидрата, транс масти и додатих шећера, што све доприноси повећању телесне тежине, инсулинској резистенцији и упали – кључним факторима у акумулацији висцералне масти. Брзи скок нивоа шећера у крви због конзумирања ових пецива може довести до повећаног складиштења масти, посебно у пределу стомака. Пакована пецива за доручак су често богата рафинисаним угљеним хидратима и нездравим мастима, што може допринети упали и отпорности на инсулин, а оба су повезана са акумулацијом висцералне масти.
Слатка пића
Избацивање слатких пића из ваше свакодневне рутине може бити кључни корак на путу ка уклањању висцералне масти. Заслађена пића, као што су газирана пића и воћни сокови, често су препуни шећера, што доприноси прекомерном уносу калорија и повећаном ризику од нагомилавања висцералне масти. Висока потрошња шећера повезана је са инсулинском резистенцијом и упалом, подстичући складиштење масти око виталних органа. Одбацивањем ових слатких пића и одабиром воде, биљних чајева или других нискокалоричних алтернатива, не само да смањујете дневни унос калорија, већ и подржавате боље метаболичко здравље. Заслађена пића се често заслађују кукурузним сирупом са високим садржајем фруктозе. Високо фруктозни кукурузни сируп је богат фруктозом, врстом шећера коју јетра претвара у маст. Људи који конзумирају вишак фруктозе могу развити безалкохолну масну болест јетре, која је повезана са повећана висцерална маст. Висок унос шећера и брзи скокови шећера у крви могу развити упалне процесе у организму.
Преузмите андроид апликацију.