Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Vazdušaste tortilje

Izvorno meksičko jelo tortilja deli se na kukuruznu i tortilju od pšeničnog brašna. Svoju opštu prihvaćenost i slavu tortilje mogu zahvaliti jednostavnosti pripreme i praktičnosti.
Foto: Pixabay/hekoer_1
Sastojci:
  • 150 mililitara tople vode
  • 150 mililitara toplog mleka
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice suvog kvasca
  • 500 grama brašna
  • 1 kašičica soli
  • 20 grama otopljenog maslaca
Priprema:

U posudu staviti toplu vodu i mleko, dodati šećer i suvi kvasac. Promešati, pa ubaciti pola količine brašna i so i početi sa mešenjem. Dodati i ostatak brašna i umesiti mekano testo. Pola kašike brašna posuti po testu a pola po dnu posude, pa testo oblikovati u loptasti oblik. Posudu pokriti providnom folijom i ostaviti da testo uskisne, oko sat vremena.
Testo zatim prebaciti na pobrašnjenu podlogu, rukama ga oblikovati u valjak i podeliti na pet jednakih delova. Svaki deo testa oblokovati u jufkicu. Svaku jufkicu razviti u veličini tiganja u kome će se pržiti. Bitno je napomenuti da se koristi tiganj sa nelepljivom podlogom.

Staviti tiganj da se zagreje na srednjoj temperaturi . Tiganj se ne podmazuje. Na zagrejani tiganj spustiti razvijenu jufkicu. Pustiti da se prži oko jedan minut, pa je preokrenuti. Tada ćete primetiti da lepinjica počinje da se „naduvava“.

Kada je ponovo preokrenete na naduvenu stranu blago je špatulom isretiskati po površini. U toku prženja nekoliko puta tortilju preokretati. Kada tortilja dobije lepu rumenu boju izvaditi je na tacnu i blago premazati otopljenim maslacem obe strane (koji se drži na toploj ringli). Na isti način ispržiti i ostale tortilje. Ostaviti ih da se malo prohlade, pa ih staviti u kesu da dodatno omekšaju.

Prijatno!

Recept dana: Avokado salata

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake