Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Torta sa kikiriki puterom i čokoladom

Pravljenje čokoladne torte sa puterom od kikirikija zvuči komplikovanije nego što zaista jeste. Nemojte puno razmišljati, uložite malo truda i uživajte u rapsodiji ukusa.
Foto: Pixabay/paulitasolange
Sastojci za biskvit:
  •  2 šolje plus 2 kašike šećera
  • 1 3/4 šolje brašna
  • 3/4 šolje plus
  • 2 kašike kakao praha
  • 1 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 1/2 kašičice soli
  • 2 velika jaja
  • 1 šolja mleka
  • 1/2 šolje biljnog ulja
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 3/4 šolje plus
  • 2 kašike ključale vode
Za hrskavi sloj: 
  • 1/3 šolje seckanih badema
  • 1/2 šolje šećera u prahu
  • 2 veća belanca 
  • 1 kašika šećera
  • 1/2 šolje slanog pečenog kikirikija, grubo iseckanog
  • 1 šolja putera od kikirikija
  • 2 kašike neslanog putera, omekšanog
  • 85 g mlečne čokolade, iseckane na komadiće
  • 1 šolja ekspandiranog pirinča
Za kremu: 
  • 570 g mlečne čokolade, iseckane
  • 1 3/4 šolje plus
  • 2 kašike slatke pavlake, zagrejan
Priprema: 

Zagrejte rernu na 175 stepeni. Podmažite kalup za pečenje i pospite ga brašnom. Pomešajte šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so u velikoj posudi. U drugoj posudi umutite jaja, mleko, ulje i ekstrakt vanile. Dodajte mokre sastojke u posudu sa suvim sastojcima, a zatim dodajte ključalu vodu.

Testo sipajte u pripremljenu posudu za pečenje i pecite oko 50 minuta. Drvenom čačkalicom proverite da li je biskvit pečen: zabodite ga u sredinu i ako izađe čist – biskvit je gotov. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Okrenite tortu na radnu površinu. Pažljivo ga prepolovite da dobijete dva tanja keksa. Smanjite temperaturu rerne na 160 stepeni. Stavite komad papira za pečenje u pleh. U blenderu pomešajte bademe sa šećerom u prahu da dobijete brašnastu smesu. U činiji umutite belanca električnim mikserom na srednjoj brzini dok ne dobijete mekane vrhove. Dodajte šećer i umutite dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.

Bademovo brašno i šećer umešajte silikonskom lopaticom u sneg. Sipajte sneg u pleh i lepo ga rasporedite od ivice do ivice. Odozgo pospite seckani kikiriki. Pecite oko 20 minuta, dok belanac ne porumeni i stvrdne. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

Stavite vodu da proključa i stavite činiju putera od kikirikija, putera i mlečne čokolade na lonac da se istopi. Neprekidno mešajte dok ne dobijete ujednačenu i glatku smesu. Uklonite sa vatre i umešajte ekspandirani pirinač. Smesu premažite preko pečenih belanaca i stavite u zamrzivač da se potpuno ohladi.

Ponovo prokuvajte vodu i posudu u kojoj ćete topiti čokoladu za krem stavite na šerpu u kojoj ključa. Slatku pavlaku sipajte u otopljenu čokoladu. Dobro promešajte da dobijete glatku smesu. Stavite u frižider na sat vremena da se zgusne. Donji sloj biskvita sa presečenom stranom nagore stavite na veliku dasku i prekrijte ga trećinom kreme. Uvrnuti sloj belanaca na biskvit i ukloniti papir za pečenje. Premažite polovinom preostalog krema. Pokrijte drugim biskvitom i stavite tortu u frižider da se stegne, najmanje sat vremena. Ohlađenu tortu premažite preostalom kremom i vratite u frižider. Po želji ukrasite slanim kikirikijem.

Prijatno!

Namirnica za doručak koja može da utiče na smanjenje stresa

Preuzmite android aplikaciju.