Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Tart od limuna

Uživajte u ukusu i mirisu kolača od limuna.
Foto: Pixabay/ JonathanRieder
Sastojci:
  • 300 grama običnog brašna
  • 150 grama putera ili margarina
  • 1 žumance
  • 5 kašika vode
  • prstohvat soli
  • malo pavlake
  • 200 grama šećera
  • 200 mililitara slatke pavlake
  • 5 žumanaca
  • 4 limuna
Priprema:

 U brašno dodajte prstohvat soli i puter ili margarin isečen na kriške. Prvi deo trika za dobro mrvičasto testo je da istrljate puter ili margarin koji ste dodali u brašno pre dodavanja ‘mokrih’ sastojaka i sjedinite ga sa brašnom koliko god možete. Zatim se dodaju vlažni sastojci, a do dve kašičice pavlake će pomoći da se povežu. Kada ste umesili testo, umotajte ga u providnu foliju i stavite u frižider na pola sata. Nakon toga razvaljajte testo na centimetar debljine i stavite u podmazan ili papirom obložen okrugli pleh. Pecite samo testo u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Kada je pečeno, izvadite ga i ostavite da se dobro ohladi dok pripremate kremu. U veću šerpu stavite vodu i zagrejte je, a drugu manju stavite u šerpu sa vodom i umutite na pari žumanca i šećer. Iscedite limune i dodajte sok u smesu žumanca i šećera, koju ste prethodno sklonili sa ringle ili pare. U smešu možete dodati i rendanu limunovu koru. U smesu dodati slatku pavlaku i sve sjediniti. Sipati u kalup sa testom i peći u rerni oko 15 minuta na 170 stepeni. Da ne biste „prepekli“ tart, obratite pažnju na smesu. Videćete da je tart pečen od smese, koja je stegla, ali se i dalje „kreće“ po sredini. Ohlađeni tart možete ukrasiti kriškama limuna i šlagom, a možete ga držati u frižideru i spremiti za iznenadne goste koji će biti oduševljeni njime.

Prijatno!

Lekari upozoravaju: Ovo su neželjene posledice koje se mogu javiti ako jedete previše hleba

Preuzmite android aplikaciju.