Tikvice su tako jednostavne, a opet tako raznovrsne, niskokalorične su i pune raznih hranljivih materija. Mlade tikvice su idealne za konzumaciju u sirovom obliku, kao i za ovu divnu gustu supu.
Sastojci:
- 4 mlade tikvice
- 1 praziluk
- 1 paštrak
- 2 čena belog luka
- nekoliko grančica timijana
- prstohvat čilija
- pola kašičice mlevenog kima
- 750 ml temeljca ili vode
- 150 ml mleka
- so
- biber
- maslinovo ulje
Priprema:
Tikvice operite i isecite na kolutove (bez ljuštenja) ili na kockice jednake veličine. Praziluk očistite, operite i isecite na kolutove. Ogulite pastrnjak i isecite ga na male kockice. U posudi zagrejte maslinovo ulje, dodajte beli luk izgnječen nožem, ljuspice čilija i timijan, pa odmah dodajte praziluk. Krčkajte 7-8 minuta, dodajte kim i paštrnak, kratko dinstajte. Dodajte tikvice i podlijte temeljcem ili vodom, posolite i pobiberite i nastavite da kuvate na srednjoj vatri oko 30 minuta, pa štapnim mikserom pretvorite u gustu supu. Na kraju dodajte mleko, pustite da supa kratko provri, pa je po potrebi začinite solju i biberom. Poslužite u dubokim tanjirima, uz kockice prepečenog hleba i prelivene maslinovim uljem. Savet: Za još potpuniji obrok napravite brze krutone. Hleb isecite na kockice, prelijte maslinovim uljem i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko pet do sedam minuta na 200 stepeni.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.