Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Supa od tikvica

Tikvice su tako jednostavne, a opet tako raznovrsne, niskokalorične su i pune raznih hranljivih materija. Mlade tikvice su idealne za konzumaciju u sirovom obliku, kao i za ovu divnu gustu supu.
Foto: Pixabay/ Security
Sastojci:
  • 4 mlade tikvice
  • 1 praziluk
  • 1 paštrak
  • 2 čena belog luka
  • nekoliko grančica timijana
  • prstohvat čilija
  • pola kašičice mlevenog kima
  • 750 ml temeljca ili vode
  • 150 ml mleka
  • so
  • biber
  • maslinovo ulje
Priprema:

Tikvice operite i isecite na kolutove (bez ljuštenja) ili na kockice jednake veličine. Praziluk očistite, operite i isecite na kolutove. Ogulite pastrnjak i isecite ga na male kockice. U posudi zagrejte maslinovo ulje, dodajte beli luk izgnječen nožem, ljuspice čilija i timijan, pa odmah dodajte praziluk. Krčkajte 7-8 minuta, dodajte kim i paštrnak, kratko dinstajte. Dodajte tikvice i podlijte temeljcem ili vodom, posolite i pobiberite i nastavite da kuvate na srednjoj vatri oko 30 minuta, pa štapnim mikserom pretvorite u gustu supu. Na kraju dodajte mleko, pustite da supa kratko provri, pa je po potrebi začinite solju i biberom. Poslužite u dubokim tanjirima, uz kockice prepečenog hleba i prelivene maslinovim uljem. Savet: Za još potpuniji obrok napravite brze krutone. Hleb isecite na kockice, prelijte maslinovim uljem i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko pet do sedam minuta na 200 stepeni.

Prijatno!

Šta se dešava sa našim telom kada se prejedemo?

Preuzmite android aplikaciju.