Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Stollen – Nemački božićni hleb

Donosimo vam recept za tradicionalni nemački Božićni hleb, sa finim kvasnim testom i puno kandiranog voća. Aromatični hleb koji će ulepšati vašu prazničnu trpezu.

Foto: Pixabay/kakuko
Sastojci:
  • 600 grama brašna
  • 125 mililitra mleka mlakog
  • 1 jaje
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašika ekstrata burbon vanile
  • 1 prstohvat soli
  • 50 mililitra vruće vode
  • 100 grama šećera
  • 200 grama margarina ili maslaca
  • 120 grama suvog grožđa
  • 50 grama brusnice
  • 50 g rama suvih kajsija
  • 50 grama blanširanog badema
  • 60 grama kandirane kore pomorandže
  • rendana kora od 1 limuna
  • 1 kašičica arome ruma
  • pola kašičice muskatnog oraščića, mlevenog
  • pola kašičice kardamoma, mlevenog
  • pola kašičice cimeta
Sastojci za glazuru:
  • 50 grama šećera u prahu
  • 50 grama margarina
Priprema:

Suvo grožđe staviti u manju posudu zajedno sa kandiranim voćem i preliti sa aromom ruma i vrelom vodom. Dobro promešati i ostaviti da se voće natopi aromom. Margarin otopiti i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
U posudu za mešanje sipati 2/3 brašna, suvi kvasac, rendanu koru limuna, šećer, burbon vanilu, so, mleko i jaje. Umesiti testo i ostaviti da naraste pokriveno prijanjajućom folijom na toplom mestu oko 40 minuta.
Za to vreme u drugoj posudi za mešanje dodati otopljeni margarin, ostatak brašna, cimet, kardamom i muskatni oraščić i sve dobro promešati.
Kada prvi deo testa naraste, spojiti ga sa drugim. Dobijeno testo prebaciti na obrašnjavljenu radnu površinu i nastaviti mešenje rukama oko 10 minuta.
Ocediti suvo i kandirano voće od viška tečnosti i zajedno sa krupno seckanim bademima umesiti u testo.
Formirati jufku od testa i ostaviti da odmori oko 30 minuta.
Nakon toga testo istanjiti oklagijom na oko 1 centimetar debljine u pravougaoni oblik i umotati kao rolat. Staviti na pleh za pečenje prethodno obložen papirom za pečenje i ostaviti da raste oko 30 minuta.
Peći u rerni na 180 stepeni oko 35 minuta.
Nakon pečenja ostaviti da se smlači, pa ga premazati istopljenim margarinom, a zatim bogato posuti prah šećerom.
Dobro umotati prijanjajućom folijom i ostaviti da stoji na hladnom mestu 2 nedelje pre serviranja.

Prijatno!

Recept dana: Američki novogodišnji liker – Egg – nog

Preuzmite android aplikaciju.