Donosimo vam recept za tradicionalni nemački Božićni hleb, sa finim kvasnim testom i puno kandiranog voća. Aromatični hleb koji će ulepšati vašu prazničnu trpezu.
Sastojci:
- 600 grama brašna
- 125 mililitra mleka mlakog
- 1 jaje
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašika ekstrata burbon vanile
- 1 prstohvat soli
- 50 mililitra vruće vode
- 100 grama šećera
- 200 grama margarina ili maslaca
- 120 grama suvog grožđa
- 50 grama brusnice
- 50 g rama suvih kajsija
- 50 grama blanširanog badema
- 60 grama kandirane kore pomorandže
- rendana kora od 1 limuna
- 1 kašičica arome ruma
- pola kašičice muskatnog oraščića, mlevenog
- pola kašičice kardamoma, mlevenog
- pola kašičice cimeta
Sastojci za glazuru:
- 50 grama šećera u prahu
- 50 grama margarina
Priprema:
Suvo grožđe staviti u manju posudu zajedno sa kandiranim voćem i preliti sa aromom ruma i vrelom vodom. Dobro promešati i ostaviti da se voće natopi aromom. Margarin otopiti i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
U posudu za mešanje sipati 2/3 brašna, suvi kvasac, rendanu koru limuna, šećer, burbon vanilu, so, mleko i jaje. Umesiti testo i ostaviti da naraste pokriveno prijanjajućom folijom na toplom mestu oko 40 minuta.
Za to vreme u drugoj posudi za mešanje dodati otopljeni margarin, ostatak brašna, cimet, kardamom i muskatni oraščić i sve dobro promešati.
Kada prvi deo testa naraste, spojiti ga sa drugim. Dobijeno testo prebaciti na obrašnjavljenu radnu površinu i nastaviti mešenje rukama oko 10 minuta.
Ocediti suvo i kandirano voće od viška tečnosti i zajedno sa krupno seckanim bademima umesiti u testo.
Formirati jufku od testa i ostaviti da odmori oko 30 minuta.
Nakon toga testo istanjiti oklagijom na oko 1 centimetar debljine u pravougaoni oblik i umotati kao rolat. Staviti na pleh za pečenje prethodno obložen papirom za pečenje i ostaviti da raste oko 30 minuta.
Peći u rerni na 180 stepeni oko 35 minuta.
Nakon pečenja ostaviti da se smlači, pa ga premazati istopljenim margarinom, a zatim bogato posuti prah šećerom.
Dobro umotati prijanjajućom folijom i ostaviti da stoji na hladnom mestu 2 nedelje pre serviranja.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.