Slatko od jagoda može se koristiti kao preliv za razne kremaste poslastice, torte i kolače. Slatko najlepše je ujutru uzeti sa hladnom vodom da vam lepo počne dan.
Sastojci:
- 1 kilogram zrelih jagoda
- 1/2 kilograma šećera
- 1 limun – sok
Priprema:
Sveže jagode oprati i očistiti od peteljki. U odgovarajuću posudu ređati slojevito, red šećera, red jagoda i preliti sokom od jednog limuna. Najbolje jagode pripremiti uveče, pokriti ih krpom i tako da odstoje cele noći kako bi pustile svoj sok.
Jagode kuvati na jakoj temperaturi, povremeno skidati kašikom penu. Kada provre smanjiti temperaturu i kuvati na umerenoj temperaturi. Slatko ne mešati samo protresati šerpu, jer tako plod voća ostaje ceo. Kada prođe oko 30-40 minuta proveriti da li je slatko gotovo, kašikom malo sipati na tacnu, ostaviti slatko da se ohladi. Ako je kapljica gusta ne razliva se i teško pada, onda je slatko gotovo – najbolja provera.
Ako se slatko kuva odjednom oko 2 kilograma jagoda onda slatko duže kuvati oko sat vremena. Posudu sa slatkom skloniti sa vatre, čistu krpu navlažiti vodom, zatim razvući i pokriti posudu.
Posudu ostaviti pokrivenu sa krpom da tako stoji i potpuno se ohladi. Hladno slatko od jagoda sipati u čiste i suve tegle, zatvoriti ih hermetičkim poklopcem ili celofanom. Slatko ostaviti na hladnom mestu.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.