Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Slani keksići od parmezana

Hrskavo, mirisno i izuzetno lako za pravljenje.
Foto: Pixabay/Monfocus

Ovi slani kolačići od parmezana zahtevaju minimalnu kulinarsku veštinu, a možete ih napraviti sa samo tri osnovna sastojka. Hrskavi, mirisni i izuzetno laki za pravljenje, kolačići za koje vam donosimo recept u nastavku odlično se slažu uz vino, pa su uz nekoliko dobrih kapljica idealna užina za večernja druženja.

Sastojci:
  • 100 grama hladnog neslanog putera
  • 100 grama višenamenskog brašna
  • 100 grama parmezana, sitno narendanog fino mleveni listovi svežeg ruzmarina i timijana (opciono)
  • crni biber (opciono)
  • 2 kašike tople vode (ili malo razmućenog jajeta)
Priprema:

Mikserom na srednjoj brzini miksajte puter, brašno i parmezan dok ne dobiju finu mrvičastu teksturu. Po želji dodajte sveže seckano biber i crni biber i mesite dok ne dobijete testo. Kada ste ga premesili, podelite testo na pola i razvucite ga na oko tri centimetra debljine, a svaku polovinu stavite u providnu foliju i ostavite u frižideru 15 minuta. Zagrejte rernu na 180°C (bez ventilatora) ili 160 stepeni kada koristite opciju ventilatora. Svaku polovinu testa razvucite na jedan centimetar debljine, pa kalupom isecite keks. Kolačiće poređajte na pleh obložen papirom za pečenje i premažite površinu svakog kolačića sa malo tople vode ili razmućenog jajeta, a odozgo pospite malo rendanog parmezana ili seckanog svežeg začinskog bilja. Pecite 10 minuta, ili dok kolačići ne poprime zlatno smeđu boju. Uklonite kolačiće iz rerne. Iako će i dalje biti prilično mekane, ostavite ih da se potpuno ohlade na rešetki za pečenje pre serviranja. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 4 dana.

Prijatno!

Ove namirnice sagorevaju masti

Preuzmite android aplikaciju.