Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Rižoto sa tikvicama i sirom

Iskoristite poslednje trenutke sezone tikvica i pripremite ukusan rižoto sa ovim zelenim voćem. Za pripremu ukusnog ručka biće vam potrebno manje od pola sata.
Foto: Pexels/ Cristian Mihaila
  • 1250 mililitra biljnog ili pilećeg temeljca
  • 320 grama pirinča
  • 80 mililitra ulja
  • 65 mililitra suvog belog vina
  • 30 grama rendanog parmezana
  • 3 kašike putera
  • 2 tikvice
  • 1-2 čena belog luka
  • so
  • biber
Priprema:

Zagrejte dve kašike ulja u velikom tiganju. Dodajte seckane tikvice i dinstajte dva do tri minuta, dok ne porumene. Uklonite tikvice. U tiganj staviti iseckan beli luk i dinstati oko pola minuta, pa izvaditi i staviti na stranu zajedno sa tikvicama. Zagrejte temeljac u mikrotalasnoj pećnici ili na šporetu u posebnom loncu. Ostatak ulja stavite u tiganj i zagrejte na jakoj vatri. Dodajte pirinač, promešajte i ostavite da se prži oko minut. Pirinač prelijte vinom i mešajte na laganoj vatri minut-dva. Kada vino ispari, smanjite temperaturu na nisku i dodajte trećinu pripremljenog i zagrejanog temeljca. Kada pirinač „popije“ sav temeljac, dodajte još jednu trećinu. Ponavljajte postupak dok se ne potroši sav temeljac i dok pirinač ne bude al dente. Za ovo će vam trebati oko 20 minuta kuvanja. Sklonite pirinač sa vatre i dodajte puter, rendani parmezan, propržene tikvice i beli luk. Posolite i pobiberite po želji. Promešajte i odmah poslužite uz sezonsku salatu po izboru. 

Prijatno!

Sezona je ovog lepog ali i veoma zdravog voća

Preuzmite android aplikaciju.