Iskoristite poslednje trenutke sezone tikvica i pripremite ukusan rižoto sa ovim zelenim voćem. Za pripremu ukusnog ručka biće vam potrebno manje od pola sata.
- 1250 mililitra biljnog ili pilećeg temeljca
- 320 grama pirinča
- 80 mililitra ulja
- 65 mililitra suvog belog vina
- 30 grama rendanog parmezana
- 3 kašike putera
- 2 tikvice
- 1-2 čena belog luka
- so
- biber
Priprema:
Zagrejte dve kašike ulja u velikom tiganju. Dodajte seckane tikvice i dinstajte dva do tri minuta, dok ne porumene. Uklonite tikvice. U tiganj staviti iseckan beli luk i dinstati oko pola minuta, pa izvaditi i staviti na stranu zajedno sa tikvicama. Zagrejte temeljac u mikrotalasnoj pećnici ili na šporetu u posebnom loncu. Ostatak ulja stavite u tiganj i zagrejte na jakoj vatri. Dodajte pirinač, promešajte i ostavite da se prži oko minut. Pirinač prelijte vinom i mešajte na laganoj vatri minut-dva. Kada vino ispari, smanjite temperaturu na nisku i dodajte trećinu pripremljenog i zagrejanog temeljca. Kada pirinač „popije“ sav temeljac, dodajte još jednu trećinu. Ponavljajte postupak dok se ne potroši sav temeljac i dok pirinač ne bude al dente. Za ovo će vam trebati oko 20 minuta kuvanja. Sklonite pirinač sa vatre i dodajte puter, rendani parmezan, propržene tikvice i beli luk. Posolite i pobiberite po želji. Promešajte i odmah poslužite uz sezonsku salatu po izboru.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.