Искористите последње тренутке сезоне тиквица и припремите укусан рижото са овим зеленим воћем. За припрему укусног ручка биће вам потребно мање од пола сата.
- 1250 милилитра биљног или пилећег темељца
- 320 грама пиринча
- 80 милилитра уља
- 65 милилитра сувог белог вина
- 30 грама ренданог пармезана
- 3 кашике путера
- 2 тиквице
- 1-2 чена белог лука
- со
- бибер
Припрема:
Загрејте две кашике уља у великом тигању. Додајте сецкане тиквице и динстајте два до три минута, док не порумене. Уклоните тиквице. У тигањ ставити исецкан бели лук и динстати око пола минута, па извадити и ставити на страну заједно са тиквицама. Загрејте темељац у микроталасној пећници или на шпорету у посебном лонцу. Остатак уља ставите у тигањ и загрејте на јакој ватри. Додајте пиринач, промешајте и оставите да се пржи око минут. Пиринач прелијте вином и мешајте на лаганој ватри минут-два. Када вино испари, смањите температуру на ниску и додајте трећину припремљеног и загрејаног темељца. Када пиринач „попије“ сав темељац, додајте још једну трећину. Понављајте поступак док се не потроши сав темељац и док пиринач не буде ал денте. За ово ће вам требати око 20 минута кувања. Склоните пиринач са ватре и додајте путер, рендани пармезан, пропржене тиквице и бели лук. Посолите и побиберите по жељи. Промешајте и одмах послужите уз сезонску салату по избору.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.