Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Rižoto sa škampama

Ako tražite ideju za jednostavan, brz i ukusan ručak, došli ste na pravo mesto jer smo vam u nastavku doneli recept za kremasti rižoto od škampa koji se odlično slaže sa čašom belog vina.
Foto: Pixabay/Sunday133

Za ovaj rižoto biće vam potrebno nekoliko lako dostupnih sastojaka, a pozitivna stvar je što je pogodan i za one koji ne jedu meso tokom posta.

Sastojci:
  • 250 g pirinča
  • 250 g škampa
  • 1 crveni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 litar biljnog ili ribljeg temeljca
  • 100 ml belog vina
  • 20 g putera
  • 20 g parmezana
  • sitno seckani peršun
  • maslinovo ulje
  • so, biber
Priprema:

Zagrejte maslinovo ulje i dodajte sitno iseckan crni i beli luk.

Kada luk postane providan, dodajte škampe (ili kozice) i kratko ih propržite.

Zatim dodajte vino, a kada alkohol ispari dodajte pirinač.

Za rižoto je najbolje izabrati pirinač kratkog ili srednjeg zrna, kao što je arborio – sa dosta skroba, što će rižoto učiniti kremastim, pa nemojte ispirati pirinač pre pripreme.

Postepeno dodajte temeljac u pirinač, stalno mešajući, i dobro začinite.

Kada je pirinač skuvan, sklonite sa vatre i dodajte hladan puter narezan na kockice i parmezan i dobro promešajte. Rižoto treba da se raširi po tanjiru.

Na kraju, prilagodite začine i po želji dodajte malo svežeg peršuna i još parmezana.

Prijatno!

Koliko dugo piletina može da stoji u zamrzivaču?

Preuzmite android aplikaciju.