Ako tražite ideju za jednostavan, brz i ukusan ručak, došli ste na pravo mesto jer smo vam u nastavku doneli recept za kremasti rižoto od škampa koji se odlično slaže sa čašom belog vina.

Za ovaj rižoto biće vam potrebno nekoliko lako dostupnih sastojaka, a pozitivna stvar je što je pogodan i za one koji ne jedu meso tokom posta.
Sastojci:
- 250 g pirinča
- 250 g škampa
- 1 crveni luk
- 2 čena belog luka
- 1 litar biljnog ili ribljeg temeljca
- 100 ml belog vina
- 20 g putera
- 20 g parmezana
- sitno seckani peršun
- maslinovo ulje
- so, biber
Priprema:
Zagrejte maslinovo ulje i dodajte sitno iseckan crni i beli luk.
Kada luk postane providan, dodajte škampe (ili kozice) i kratko ih propržite.
Zatim dodajte vino, a kada alkohol ispari dodajte pirinač.
Za rižoto je najbolje izabrati pirinač kratkog ili srednjeg zrna, kao što je arborio – sa dosta skroba, što će rižoto učiniti kremastim, pa nemojte ispirati pirinač pre pripreme.
Postepeno dodajte temeljac u pirinač, stalno mešajući, i dobro začinite.
Kada je pirinač skuvan, sklonite sa vatre i dodajte hladan puter narezan na kockice i parmezan i dobro promešajte. Rižoto treba da se raširi po tanjiru.
Na kraju, prilagodite začine i po želji dodajte malo svežeg peršuna i još parmezana.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.