Originalni recept za tortu „Red velvet“ potiče iz Amerike. Ova poslastica postala je omiljena među Amerikancima i Kanađanima, ali je svojim atraktivnim izgledom, i neverovatnim kremastim ukusom postala popularna u celom svetu. Kada je probate biće vam jasno zašto joj po Amerikancima nema ravne.
Sastojci:
- 1 šolja ulja
- 3 jaja
- 2 šolje šećera
- 1 kašičica kakao praha
- 1 bočica crvene jestive gel boje
- 2 i 1/2 šolje brašna
- 1 kašičica soli
- 1 šolja kiselog mleka
- 1 kašičica ektrakta vanile
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica sirćeta
Za fil:
- 500 grama krem sira
- 100 mililitara slatke pavlake
- 1 šolja putera
- 3 šolje šećera u prahu
Priprema:
Uključiti rernu na 180 stepeni i 2 okrugla kalupa za pečenje obložite papirom za pečenje. U velikoj činiji mikserom pomešati ulje, jaja i šećer. Kakao u odvojenoj manjoj posudi pomešajte sa bojom pa dodajte pastu mešavini ulja, jaja i šećera. Brašno prosejati pa pomešati sa solju. Kakao masi naizmenično dodavati brašno i kiselo mleko (iz 3 puta dodati sve) pa dodati ekstrakt vanile. Na samom kraju pažljivo umešati sodu bikarbonu i sirće.
Masu podeliti na dva jednaka dela, uliti u kalupe pa peći 30-35 minuta, čačkalicom proverite da li je kolač pečen. Ako zabodete čačkalicu u sredinu kolača i ona bude čista nakon što je izvadite – kolač je pečen.
Dok se kore peku pripremite fil. Mikserom umutite krem sir i puter sobne temperature. Dodajte šećer pa dobro sjedinite. Na kraju ulijte slatku pavlaku pa mutite još nekoliko minuta dok masa ne postane ujednačeno glatka i čvrsta. Pripremljen fil stavite u frižider da se ohladi.
Pečene kore izvadite iz rerne, ostavite ih u kalupu 10-ak minuta pa ih izvadite na pošećerenu krpu i uklonite papir. Ostavite kore da se poptuno ohlade, izravnajte ih dugačkim nožem ako za tim ima potrebe. Obe kore podelite na dve, pa prvu koru bogato premažite filom, poonovite sa preostalim korama a onda tortu sa svih strana obložite filom. Ukrasite obojenim crvenim šećerom ili mrvicama ispečene kore. Tako napravljenu tortu stavite u frižider i ostavite je preko noći, ukus je daleko drugačiji i bolji kada ukusi malo odleže nego kada je odmah jedete, tek nafilovanu.
Prijatno!
Pet neverovatnih grešaka koje verovatno pravite kada kuvate testeninu
Preuzmite android aplikaciju.