Jesen je idealno vreme za pripremu toplih i mekih peciva, koji se odlično slažu sa kafom, čajem ili toplim mlekom.
Sastojci:
Za testo
- 600 grama brašna
- 150 grama šećera
- 10 grama soli
- 1 kesica suvog kvasca
- 100 grama putera
- oko 250 mililitara toplog mleka
- 2 jaja
- 2 kašičice cimeta
Punjenje:
- 400 grama mlevenog maka
- 150 grama šećera
- 50 grama putera
- 200 mililitara mleka
- 2 kašike marmelade od kajsije
Priprema:
U činiju stavite brašno, kvasac, šećer, so i cimet. Zatim pripremite toplo mleko i dodajte puter u njega. Pomešati suve sastojke i dodati pripremljeno mleko i puter. Uz mešanje dodajte jaja, pa mesite testo dok ne počnu da se stvaraju mehurići. Umesite testo u kuglu, prekrijte krpom i ostavite na toplom mestu dok se ne udvostruči. Zatim još jednom promešati i ostaviti da naraste. Za to vreme pripremite fil. Prvo sipajte mleko u šerpu i dodajte puter. Neophodno je kuvati na laganoj vatri. Istovremeno u činiji pripremite mešavinu maka i šećera. Smešu maka i šećera preliti mlekom i otopljenim puterom. Zatim dodajte marmeladu od kajsija i mešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Nakon toga ponovo dolazi do pripreme testa. Potrebno je još jednom promešati i podeliti na dva jednaka dela. Oklagijom razvući testo na centimetar debljine i prekriti filom. Međutim, fil ne pokriva celo testo. Neophodno je ostaviti nekoliko centimetara bez punjenja. Pažljivo prevucite testo sa podmazane na praznu stranu. Kada završite sa ovim korakom, stavite malo brašna na nož kako se fil ne bi lepio pri sečenju. Rolat isecite na kolutove širine oko dva centimetra. U pleh stavite papir za pečenje i poređajte kolutove. Ova peciva je potrebno peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Po želji gotove puževe pospite makom i šećerom u prahu.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.