Pred vama je recept za pogačice sa čvarcima koje su gotove za sat vremena.
Sastojci:
- 500 grama brašna
- 250 grama sitnih čvaraka ili običnih samlevenih ili duvan čvaraka
- 1 jaje
- 1/2 kocke kvasca
- 1 kašičica šećera
- 250 mililitara mleka
- 100 grama masti
- 1 kašičica soli
- na vrh noža bibera
- 1 žumance
- 1 kašičica mleka
Priprema:
Od 250 mililitara pripremljenog mleka odvojiti malo, smlačiti i razmutiti kvasac uz dodatak jedne kašičice šećera. Ostaviti da zapeni i da počne da raste. U vanglu sipati brašno, so, malo bibera, razmućen kvasac, ostatak mleka, jaje i mast. Sve izmešati, najpre varjačom a zatim i rukom. Dobiće se čvrsto i masno testo koje se lepo radi i ne lepi se za ruke. Umešati čvarke i mesiti još malo. Pokriti vanglu plasičnom folijom i ostaviti testo da malo odmori, oko 15 minuta.
Uključiti rernu na 200 stepeni. Testo razvaljati na oko 2 centimetra debljine i okruglom modlom vaditi pogačice. Žumance razmutiti sa mlekom, pa četkicom premazati površinu svake pogačice.
Peći 25-30 minuta na 200 stepeni ili dok se ne oseti intenzivan miris, a boja gornje korice postane zlatno braon. Gotove pogačice poslužite sa mlekom ili jogurtom.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.