Ako nemate inspiraciju za pripremu pilećeg filea, donosimo vam ideju kako da ga učinite zanimljivim. Hrskavu piletinu prelijte slatkim sosom od citrusa i poslužite uz pirinač, rezance ili prilog po želji.
Sastojci:
- 350 ml vode
- ½ narandže
- ½ limuna
- 80 ml sirćeta
- 3 kašike soja sosa
- 1 kašika rendane kore pomorandže
- 100 grama smeđeg šećera
- malo svežeg đumbira
- 1 čen belog luka
- 20 zelenog luka
- 3 kašike kukuruznog skroba
- 2 kašike vode
- 450 grama pilećeg filea isečenog na kockice
- 150 grama običnog brašna
- ¾ kašičice soli
- ¾ kašičice bibera
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika semena susama
Priprema:
Koru pomorandže narendajte, pa polovinu narandže i limuna iscedite da dobijete sok. Narendati đumbir, iseckati ili iseckati beli luk, a mladi luk iseći na kolutiće. Zagrejte tiganj na srednjoj vatri i dodajte vodu, sok od pomorandže, limunov sok, pirinčano sirće i soja sos. Umešajte 1 kašiku kore pomorandže, smeđi šećer, đumbir, beli luk, mladi luk i ljuspice čilija. Promešajte, pa kada sos provri sklonite sa vatre i ohladite 15 minuta. Stavite isečene komade piletine u plastičnu kesu koja se može ponovo zatvoriti i u nju dodajte 230 ml ohlađenog sosa, a ostatak sačuvajte. Stavite u frižider na 2 sata. U drugoj plastičnoj kesi pomešajte brašno, so i biber. Dodajte mariniranu piletinu, zatvorite kesu i dobro protresite. Zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i pržite piletinu, često mešajući, otprilike 8-10 minuta ili dok ne porumeni. Pečenu piletinu prebacite na tanjir i prekrijte folijom. U isti tiganj dodajte ostatak sosa i mešajte dok ne provri. Pomešajte kukuruzni skrob i vodu u maloj posudi, pa dodajte u sos. Smanjite vatru, dodajte pečenu piletinu i dinstajte 5 minuta, povremeno mešajući. Poslužite sa pirinčem ili rezancima, a po želji pospite meso susamom.
Prijatno!
Pet saveta za savršene palačinke: Važno je koliko puta ćete da ih okrenete
Preuzmite android aplikaciju.