Tradicionalno jelo od kuvanog mesa bez kojeg se zima i praznici ne mogu zamisliti.
Sastojci:
- svinjski butovi i kolenice
- goveđa kolenica
- lovor
- biber
- beli luk
- so
- ljuta mlevena paprika
Priprema:
Svinjske butekice i kolenicu operite, stavite u šerpu, dodajte juneću kočenicu, lovorov list i biber, pa podlijte vodom i kuvajte na laganoj vatri dok meso ne omekša i ne počne da se odvaja od kostiju. Ohladite, pa tečnost procedite i ponovo sipajte u duboku posudu da provri. U međuvremenu odvojite kožu i meso od kostiju, pa iseckajte, kao što biste seckali meso sa goveđe kolenice. Na dno posude u kojoj će biti hladno rasporedite meso (i rendanu kožu po želji). U pleh za pečenje sipajte ključalu tečnost, pa proverite da li se dobro zalepi. Skinite sa šporeta i sipajte očišćeni i sitno iseckani beli luk, kao i so po ukusu. Ako volite da su pohtije malo mekše, dodajte još vode i ostavite da provri. Sve dobro izmešati i sipati u činiju preko mesa. Ostavite da se ohladi, a zatim posudu sa pihtijama prebacite u frižider da odstoji preko noći. Sutradan kašikom skinite sloj masnoće koja može da se „uhvati” po površini, pospite ih ljutom paprikom, isecite i poslužite.
Pihtije odlično idu uz proju i kiseli kupus.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.