Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Pihtije

Tradicionalno jelo od kuvanog mesa bez kojeg se zima i praznici ne mogu zamisliti.
Foto: Pixabay/Zozz_
Sastojci:
  • svinjski butovi i kolenice
  • goveđa kolenica 
  • lovor
  • biber 
  • beli luk
  • so
  • ljuta mlevena paprika
Priprema:

Svinjske butekice i kolenicu operite, stavite u šerpu, dodajte juneću kočenicu, lovorov list i biber, pa podlijte vodom i kuvajte na laganoj vatri dok meso ne omekša i ne počne da se odvaja od kostiju.  Ohladite, pa tečnost procedite i ponovo sipajte u duboku posudu da provri. U međuvremenu odvojite kožu i meso od kostiju, pa iseckajte, kao što biste seckali meso sa goveđe kolenice. Na dno posude u kojoj će biti hladno rasporedite meso (i rendanu kožu po želji). U pleh za pečenje sipajte ključalu tečnost, pa proverite da li se dobro zalepi. Skinite sa šporeta i sipajte očišćeni i sitno iseckani beli luk, kao i so po ukusu. Ako volite da su pohtije malo mekše, dodajte još vode i ostavite da provri. Sve dobro izmešati i sipati u činiju preko mesa. Ostavite da se ohladi, a zatim posudu sa pihtijama prebacite u frižider da odstoji preko noći. Sutradan kašikom skinite sloj masnoće koja može da se „uhvati” po površini, pospite ih ljutom paprikom, isecite i poslužite.

Pihtije odlično idu uz proju i kiseli kupus.

Prijatno!

Kako da napravite dresing za Cezar salatu

Preuzmite android aplikaciju.