Традиционално јело од куваног меса без којег се зима и празници не могу замислити.
Састојци:
- свињски бутови и коленице
- говеђа коленица
- ловор
- бибер
- бели лук
- со
- љута млевена паприка
Припрема:
Свињске бутекице и коленицу оперите, ставите у шерпу, додајте јунећу коченицу, ловоров лист и бибер, па подлијте водом и кувајте на лаганој ватри док месо не омекша и не почне да се одваја од костију. Охладите, па течност процедите и поново сипајте у дубоку посуду да проври. У међувремену одвојите кожу и месо од костију, па исецкајте, као што бисте сецкали месо са говеђе коленице. На дно посуде у којој ће бити хладно распоредите месо (и рендану кожу по жељи). У плех за печење сипајте кључалу течност, па проверите да ли се добро залепи. Скините са шпорета и сипајте очишћени и ситно исецкани бели лук, као и со по укусу. Ако волите да су похтије мало мекше, додајте још воде и оставите да проври. Све добро измешати и сипати у чинију преко меса. Оставите да се охлади, а затим посуду са пихтијама пребаците у фрижидер да одстоји преко ноћи. Сутрадан кашиком скините слој масноће која може да се „ухвати” по површини, поспите их љутом паприком, исеците и послужите.
Пихтије одлично иду уз проју и кисели купус.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.