Perece su idealne za doručak i večeru, ali i odlična grickalica na rođendanima i proslavama. Zašto da ih stalno kupujete? Možete i sami da ih napravite i da budu ukusne i mekane kao i one iz pekare.
Sastojci:
- 300 grama oštrog brašna
- 500 grama mekog brašna
- 40 grama svežeg kvasca
- malo šećera
- 1 kašičica soli
- 2 šolje toplog mleka
- 3 šolje tople vode
- 1 šolja ulja
- 1 jaje
- 2 kašike susama
Priprema:
U toplo mleko staviti 2 kašike oštrog brašna, malo šećera i paketić kvasca i sačekati 10 minuta da kvasac nadođe. Pomešati brašna sa uljem i solju i dodati kvasac te umesiti testo koje se ne lepi za ruke, ali ne sme biti tvrdo. Dobro ga mesiti na pobrašnjenoj dasci bar 5 minuta uz dodavanje brašna ako je potrebno. Prekriti testo i ostaviti na toplom 30 minuta da nadođe.
Od uskislog testa kidati ili nožem odsecati kuglice i prstima tanjiti u dug štapić. Smotati perecu i slagati na podmazan pleh koji ćete prethodno samo malo podmazati uljem. Pre stavljanja u rernu perece premazati umućenim jajetom i pospite susamom. Peći perece na 200 stepeni u rerni do blago žute boje.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.