Dosadila vam je klasična kuvana šunka i želite da je pripremite na drugačiji način? Glazirajte je i ispecite u rerni. Upravo je ovo jedna od najpopularnijih metoda pripreme šunke za Uskrs u poslednje vreme.
Sastojci:
- 1 šunka (oko 3-4 kg)
- 2 lovorova lista
- 1 grančica ruzmarina
- 1 srednji luk
- 2 srednje šargarepe
- 1 veliki koren celera
- 1 koren peršuna
- 1 mala kašika bibera u zrnu
Sastojci za glazuru:
- 80 grama meda
- 2 velike kašike dižon senfa
- 1 mala kašika smeđeg šećera
Priprema:
Šargarepu, celer i peršun i isecite ih na nekoliko sitnih delova. Očistite luk i isecite ga na pola. Operite šunku pod mlazom mlake vode. Stavite u viši i dublji sud, dodajte povrće (šargarepa, celer, luk) i začine, a na povrće stavite šunku. Zatim u posudu sipajte vodu u količini koja je potrebna da potpuno pokrije šunku. Stavite na srednju vatru, poklopite i kuvajte oko sat vremena. Nakon toga skinite šunku sa vatre i ostavite je u ovoj vodi 30 minuta. Većina komercijalnih šunka se prodaje bez kože, ali ako ste slučajno nabavili onu sa kožom, uklonite je u ovom trenutku nakon kuvanja i odmora. Za šunku bez kože samo nastavite sa pripremom prema receptu. Pomešajte senf, med i šećer. Sada šunku stavite u pleh obložen aluminijumskom folijom, zahvaljujući kojoj se šećer iz glazure neće lepiti za pleh i izgoreti. Na vrhu šunke oštrim nožem napravite mali rez i premažite ga sa svih strana polovinom pripremljene glazure. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa 20 minuta, pa izvadite iz rerne i prelijte ostatkom glazure. Vratite u rernu i pecite još 30-40 minuta, dok površina ne postane skoro tamno smeđa i lepljiva. Izvadite šunku iz rerne i ostavite da odstoji oko 20 minuta pre rezanja.
Prijatno!
Šta se dešava u vašem telu ako unesete više soli nego što vam je potrebno?
Preuzmite android aplikaciju.