Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Печена глазирана шунка

Досадила вам је класична кувана шунка и желите да је припремите на другачији начин? Глазирајте је и испеците у рерни. Управо је ово једна од најпопуларнијих метода припреме шунке за Ускрс у последње време.
Фото: Pixabay/ikcinicki
Састојци:
  • 1 шунка (око 3-4 кг)
  • 2 ловорова листа
  • 1 гранчица рузмарина
  • 1 средњи лук
  • 2 средње шаргарепе
  • 1 велики корен целера
  • 1 корен першуна
  • 1 мала кашика бибера у зрну
Састојци за глазуру:
  • 80 грама меда 
  • 2 велике кашике дижон сенфа
  • 1 мала кашика смеђег шећера
Припрема:

Шаргарепу, целер и першун и исеците их на неколико ситних делова. Очистите лук и исеците га на пола. Оперите шунку под млазом млаке воде. Ставите у виши и дубљи суд, додајте поврће (шаргарепа, целер, лук) и зачине, а на поврће ставите шунку. Затим у посуду сипајте воду у количини која је потребна да потпуно покрије шунку. Ставите на средњу ватру, поклопите и кувајте око сат времена. Након тога скините шунку са ватре и оставите је у овој води 30 минута. Већина комерцијалних шунка се продаје без коже, али ако сте случајно набавили ону са кожом, уклоните је у овом тренутку након кувања и одмора. За шунку без коже само наставите са припремом према рецепту. Помешајте сенф, мед и шећер. Сада шунку ставите у плех обложен алуминијумском фолијом, захваљујући којој се шећер из глазуре неће лепити за плех и изгорети. На врху шунке оштрим ножем направите мали рез и премажите га са свих страна половином припремљене глазуре. Пеците у рерни загрејаној на 200 степени Целзијуса 20 минута, па извадите из рерне и прелијте остатком глазуре. Вратите у рерну и пеците још 30-40 минута, док површина не постане скоро тамно смеђа и лепљива. Извадите шунку из рерне и оставите да одстоји око 20 минута пре резања.

Пријатно!

Šta se dešava u vašem telu ako unesete više soli nego što vam je potrebno?

Преузмите андроид апликацију.