Da li znate da plavi patlidžan nema mnogo vitamina, ali je izuzetno bogat vlaknima,koja regulišu rad creva i daju osećaj sitosti.
Svaka porcija plavog patlidžana daje 2,5 grama vlakana.
Vlakna vam mogu pomoći da smanjite holesterol, kontrolu šećera u krvi i ograničavaju rizik od bolesti srca i digestivnog sistema, kao što su zatvor i divertikuloza. Vlakna koja upijaju vodu takođe pomažu da se osećate sito bez dodavanja kalorija, što potencijalno olakšava gubitak težine.
Visok nivo fitonutrijenata u plavom patlidžanu pomaže moždanim funkcijama tako što poput zaštitnog omotača štiti mozak od slobodnih radikala i različitih vrsta povreda. Plavi patlidžan je vitaminska bomba, ovo povrće sadrži mnogo vitamina i minerala, hrani mozak, snižava loš holesterol u krvi, oslobađa od stresa.
Zato je za naš izbor za danas namaz od plavog patlidžana koji se veoma lako pravi.
Sastojci:
- 1 veliki plavi patlidžan
- 1 čen belog luka
- 30 grama susama
- so i biber po ukusu
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 bareno jaje
- malo seckanog peršuna.
Priprema:
Plavi patlidžan oprati, iseći na komade i peći u rerni dok ne omekša.
Prohladiti, pa staviti u blender sa ostalim sastojcima, blendirati dok se ne dobije kompaktna masa.
Prijatno!