Маскарпоне је кремасти италијански сир који се користи у многим јелима, од популарних десерта попут тирамисуа до разних јела од тестенина.

Иако се у продавницама може наћи по прилично високим ценама, уз неколико једноставних састојака и мало стрпљења, можете га направити код куће.
Састојци:
- 500 мл слатке павлаке
- 1 кашика лимуновог сока
Припрема:
Ставите крему за шлаг у чинију. Ставите тигањ на средњу ватру и загревајте крему док не достигне температуру од око 85 степени.
Ако немате дигитални игличасти термометар, загрејте крему док не проври.
Када крема достигне жељену температуру, или када лагано почне да кључа, склоните са ватре и оставите да се охлади само неколико минута, уз стално мешање да се из креме извуче што више воде.
Затим вратите крему на ватру, проврите, склоните са ватре и додајте лимунов сок.
Овај корак је кључан јер ће кисела супстанца помоћи да се крема згусне и претвори у жељену масу.
Мешајте неколико минута да се киселине равномерно распореде.
Наставите да загревате смешу на лаганој ватри још 5-10 минута, повремено мешајући.
Смеша треба да постане гушћа и да се формирају мале грудвице.
Ако се то није догодило, можете додати још неколико капи лимуновог сока. Потпуно охладите смешу на собној температури.
Припремите посуду и цедило. Обложите цедиљку густом газом или платненом пеленом и ставите је у чинију.
Сипајте смешу на газу. Течност треба да се исцеди из цедиљке и газе у чинију. Све заједно ставите у фрижидер преко ноћи, идеално најмање 12 сати.
Следећег дана имаћете између 250 и 280 г маскарпоне сира.
Савети:
Ако желите да маскарпоне буде гушћи, можете га оставити дуже у фрижидеру да се истисне још више вишка течности.
Ако волите јаче укусе, можете додати мало соли за додатну дубину укуса.
Овај рецепт можете прилагодити количини коју желите да припремите, само обратите пажњу на однос креме и киселине.
Уместо лимуна можете користити и сирће, али је препоручљиво користити лимунов сок јер је укус много блажи и пријатнији.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.