Krofne su i dalje na listi kao omiljena poslastica. Da li vas krofne podsećaju na detinjstvo? Puna činija krofni posutih prah šećerom, u bakinoj kuhinji. Prazne, punjene čokoladom ili premazane domaćim džemom, kako god da ih više volite, krofne nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Sastojci:
- 400 mililitara mleka
- 50 mililitara ulja
- 40 grama kvasca
- 2 cela jajeta
- 1 kašika šećera
- 1 prstohvat soli
- 800 grama brašna
Priprema:
U toplo mleko dodati izmrvljen kvasac i šećer pa izmešati. U to dodati pola mere brašna i sve sjediniti žicom za mućenje. Zatim dodati ulje, razmućena jaja i so. Opet izmešati. Dodati ostatak brašna pa umutiti kašikom. Tome dodati još 50 grama brašna. Testo će biti mekano i lepiće se za ruke, ali tako treba. Kašikom ga uobličite, pospite sa malo brašna, pa pokrite krpom i ostavite da odstoji oko 30 minuta dok se masa ne udvostruči. Posuti brašno po stolu, pa istresti nadošlo testo. Biće i dalje lepljivo, ali kad ga budete sa malo brašna premesili neće više. Malo testo premesite. Pospite brašnom opet sto pa razvucite testo na debljinu od 1 centrimeta. Vadite modlom ili čašom veličine koju želite da budu krofne. Kada isečete krofne, onaj ostatak testa opet premesite i opet razvucite pa isecite krofne. Pokrijte isečene krofne krpom pa ostavite da kisnu 20 minuta. Pržite krofne u dubokom ulju. Gotove krofne možete napuniti pekmezom ili posuti šećerom u prahu.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.