Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Krem supa od belog luka

Idu hladniji dani, obradujte svoje stomake toplom krem supom.
Foto: Pixabay/Couleur
Sastojci:
  •  4-6 glavica belog luka
  • 1/2 crnog luka
  • 1 grančica timijana 
  • 700 ml supe od povrća ili pilećeg mesa
  • 60 grama parmezana
  • 1 krompir (može i više ako želite gušću supu) 
  • 475 mililitara biljnog ili kravljeg mleka po izboru 
  • 60 mililitara suvog belog vina
  • krutoni i peršun za posipanje
  • so
  • biber
Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Uklonite vrhove sa glavica belog luka i unutra prelijte malo maslinovog ulja i soli. Svaku posebno umotajte u aluminijumsku foliju i pecite 45 minuta do sat vremena. Kada su pečeni ostavite da se ohlade. Krompir isecite na kockice i kuvajte dok ne omekša (8-10 minuta). Luk iseckati i propržiti. Ohlađeni beli luk iscedite iz ljuske i prebacite u blender. Dodajte luk i komadiće krompira i promešajte. Sipajte u šolju mleka i mešajte dok smesa ne postane glatka. Prebacite smešu u veliki lonac i zagrejte. Dodajte preostalo mleko i čorbu i dodajte majčinu dušicu. Sipajte belo vino i kuvajte na tihoj vatri dok alkohol ne ispari. U supu umešajte parmezan i posolite i pobiberite po ukusu. Po želji dodajte parče putera. Izvadite majčinu dušicu i prelijte supom sa dodatkom kockica hleba i peršuna.

Prijatno!

Kako da napravite najsavršeniji pire krompir?

Preuzmite android aplikaciju.