Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Kolač sa makom i čokoladom

Za ovaj kolač pre svega morate voleti mak i čokoladu, ako na to još volite i sočne kolače koji malo liče na koh po teksturi, onda je ovaj kolač stvoren za vas.

Sastojci:
Testo:
  • 2 jaja
  • 100 grama šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 mililitara mleka
  • 50 mililitara ulja
  • 80 grama brašna
  • 100 grama mlevenog maka
  • 1 ravna kašičica praška za pecivo
Sos:
  • 200 mililitara mleka
  • 60 grama šećera
  • 1 kašika arome vanile
  • 50 grama putera
Ganaš:
  • 250 grama čokolade
  • 125 miligrama slatke pavlake
  • 50 grama seckanih lešnika ili badem listića, nije neophodno ali lepo ide
  • Džem od borovnice (ili bilo koji) za toping
Priprema:

Mikserom dobro umutiti jaja i šećer i vanilin šećer, smesa treba biti svetla i penasta. Dodati mleko i ulje, kratko umutiti. Brašno, mak i prašak za pecivo pomešati, dodati kroz sito, umešati ručno ili na najmanjoj brzini miksera. Mutiti samo onoliko dok se ne sjedini, ne premutiti.
Testo sipati u kalup prečnika  obloženim pek papirom i peći 25-30min na 180 stepeni, režim gornji i donji grejač.
Dok se kolač peče, napraviti sos. U šerpicu staviti sve sastojke. Mešati na srednjoj temperaturi pa kada se sve istopi i sjedini, skloniti sa ringle. Sos ne treba da vri, samo da bude topao. Kad se kolač ispeče, dobro ga izbockati viljuškom ili nekim štapićem. Sada preliti sos po kolaču i ostaviti da ga kolač upije (1 sata recimo).

Kolač se još ne vadi iz kalupa, tek na kraju da sos ne bi iscureo jer je ipak tečan. Za svaki slučaj možete staviti kolač u neki dublji pleh ako krene da curi negde.
Na kraju istopiti čokoladu sa slatkom pavlakom. Kad se smesa sjedinila, dodati lešnike ili bademe i rasporediti preko kolača. Ostaviti preko noći da se stegne u frižideru. Sutradan skinuti kalup i uživati u kolaču.

Prijatno!

Šta je makrobiotička ishrana? Osnovna pravila, prednosti i mane

 

Preuzmite android aplikaciju.