Dunja ili dgunja,latinski cydonia oblonga, engleski quince, ili nemački quitte. Od ovog poslednjeg, nemačkog naziva i potiče reč kitnikez odnosno Quittenkäs ili prevedeno – sir od dunja.
Sastojci:
- 2 kilograma neočišćenih dunja,
- 500 grama šećera
- ribana kora jednog limuna,
- sok od pola limuna,
- 200 grama seckanih oraha
Priprema:
Očišćene dunje isecite na kocke i kuvajte ih sa malo vode oko 1 sat (ili dok ne počnu da se raspadaju) na tihoj vatri. Kada se skuvaju, ocedite ih od vode i ispasirajte ih ili sameljite štapnim mikserom ili nekim blenderom – šta već imate da dobijete kašu od dunja. U široku šerpu (bitno je da bude široka da se pre skuva), sipajte ovu kašu i dodajte šećer, naribanu limunovu koricu i sok. Počnete da mešate drvenom varjačom i mešate sve dok se ta kaša ne zgusne toliko, da kada povučete varjačom ne ostane trag (kao kada kuvate pekmez ili ajvar). Ovo kuvanje ne sme biti na jakoj vatri da smeše od dunja ne bi bilo više po i oko šporeta nego u šerpi, i da ne bi zagorela, a samim tim to znači da ovo kuvanje ne traje manje od sat vremena, a može biti i dva – zavisi koliko i kako ste ocedili tečnost u kojoj su se dunje kuvale. Naravno u zavisnosti od količine koju kuvate, vreme kuvanja može i da se produži. Kada ova smeša dobije potrebnu gustinu, skinete šerpu sa vatre i u nju dodajte iseckane orahe.
Kuvanu smešu od dunja sipajte u tepsiju ili kalup obložen papirom za pečenje. Kada se kitnikez ohladi i stegne, izručite ga iz kalupa na drvenu dasku ili neku tacnu koju ćete skloniti na hladno mesto. Kitnikez ostavite tako da stoji najmanje 2 dana da bi se fino osušio i da bi mogao lepo da se seče na kocke.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.