Kiseljenje zelja za zimnicu je tradicija kojoj se rado vraćamo, a kiselog zelja biće dovoljno za zdrav i okrepljujući obrok tokom cele godine. A ko zna da kiseli zelje bolje od naših baka.
Sastojci:
- 20 kila kupusa
- pola kile soli
- voda
- biber
- lovorov list
Priprema:
Dobro očišćene glavice kupusa naribajte na odgovarajuće rende na tanke rezance. Rendani kupus poređajte u bure, sloj po sloj. Svaki sloj kupusa dobro posolite i iscedite, najbolje kamenom koji ste prethodno dobro oprali. Pritisnite svaki sloj dok ne počne da ispušta vodu. Između redova rendanog kupusa možete staviti i cele glavice (za sarme), njima izdubiti srce i u šupljinu staviti so. Između svakog drugog reda kupusa dodajte lovorov list i nekoliko zrna bibera. Kada se bure napuni i voda prekrije kupus, na njega stavite pojedinačne listove kupusa koje ćete kasnije ukloniti kada perete i vadite kupus iz bureta. Potom kupus prekrijte čistim daskama, a na njih stavite teško kamenje koje ste prethodno oprali. Bure treba postaviti na mesto gde nema prašine, najbolje u podrumu gde nema vina ili drugih alkoholnih pića, ako nemate podrum držite ga u špajzu. Kupus se kiseli za tri do pet nedelja i onda možete da ga koristite.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.