Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Неколико трикова који ће вам олакшати прављење сарме

Зима је незамислива без добре сарме, али ако сте до сада избегавали да је правите јер мислите да је компликовано, ми ћемо вас разуверити. Међутим, важно је да се придржавате неколико савета и сарма ће сваки пут бити сјајна.
Фото: wikimedia.org/Goran Andjelic

Божићни и новогодишњи празници не би били потпуни без сарме, традиционалног јела од купуса и меса које има и бројне нутритивне вредности.

Сарма се прави од киселог купуса, који због високог садржаја витамина Ц, Б6 и гвожђа важи за једну од најздравијих намирница за јачање имунитета.

Кисели купус је ферментисан, што значи да садржи доста добрих бактерија које благотворно делују на систем за варење, односно цревну флору и штите их од упала и инфекција. Такође, расол, односно вода добијена кисељењем купуса, помаже у лечењу гихта, реуме, астме, а делује и против мамурлука. Ако никада раније нисте правили сарму, а желите да развеселите своју породицу за празнике, добра вест је да не морате да будете посебан професионалац, само пратите упутства. Такође, за сарму је најбоље користити купус који сте сами киселили, али ће вам бити достојна замена и куповни купус.

Како се прави сарма?

Иако свако прави сарму онако како је научио или како му одговара, постоји неколико правила која не треба заобићи.

Величина и облик купуса

Када бирате главице купуса, бирајте оне равнијег облика јер ћете лакше умотати месо у такве листове. Такође, пазите да глава не буде превелика, да у лонац стане више сарме.

Не претерујте са пиринчем

Пиринач у сарми делује као везиво и не треба претеривати са њим. Ако ставите превише пиринча, сарма ће бити гњецава и без укуса.

Избегавајте јаја 

Јаја баш као и пиринач, осуше смесу за сарму и уместо лабаве и сочне конзистенције добићете стиснут круг меса сличан пити од меса, што, када је сарма у питању, уопште није привлачна, нити је то је укусно.

Самељите месо

За сарму је најбољи свињски бут који има довољно масти, па ће сарма бити сочна. Ако имате машину за млевење меса, месо самељите код куће јер ћете тако тачно знати шта сте ставили у јело. У супротном, замолите месара да самеље месо пред вама. Иако неки мешају свињетину са говедином или ћуретином, ово се не препоручује јер ће сарма бити сува.

Кобасице и суво месо

Уобичајено је правило да се сланина и димљене кобасице кувају у лонцу са сармом да би добила посебан мирис и укус, али ће бити још боље ако ове састојке самељете заједно са месом и том смесом напуните листове купуса.

Šta je glazura od šećera u prahu i kako se priprema?

Преузмите андроид апликацију.