Zima je nezamisliva bez dobre sarme, ali ako ste do sada izbegavali da je pravite jer mislite da je komplikovano, mi ćemo vas razuveriti. Međutim, važno je da se pridržavate nekoliko saveta i sarma će svaki put biti sjajna.
Božićni i novogodišnji praznici ne bi bili potpuni bez sarme, tradicionalnog jela od kupusa i mesa koje ima i brojne nutritivne vrednosti.
Sarma se pravi od kiselog kupusa, koji zbog visokog sadržaja vitamina C, B6 i gvožđa važi za jednu od najzdravijih namirnica za jačanje imuniteta.
Kiseli kupus je fermentisan, što znači da sadrži dosta dobrih bakterija koje blagotvorno deluju na sistem za varenje, odnosno crevnu floru i štite ih od upala i infekcija. Takođe, rasol, odnosno voda dobijena kiseljenjem kupusa, pomaže u lečenju gihta, reume, astme, a deluje i protiv mamurluka. Ako nikada ranije niste pravili sarmu, a želite da razveselite svoju porodicu za praznike, dobra vest je da ne morate da budete poseban profesionalac, samo pratite uputstva. Takođe, za sarmu je najbolje koristiti kupus koji ste sami kiselili, ali će vam biti dostojna zamena i kupovni kupus.
Kako se pravi sarma?
Iako svako pravi sarmu onako kako je naučio ili kako mu odgovara, postoji nekoliko pravila koja ne treba zaobići.
Veličina i oblik kupusa
Kada birate glavice kupusa, birajte one ravnijeg oblika jer ćete lakše umotati meso u takve listove. Takođe, pazite da glava ne bude prevelika, da u lonac stane više sarme.
Ne preterujte sa pirinčem
Pirinač u sarmi deluje kao vezivo i ne treba preterivati sa njim. Ako stavite previše pirinča, sarma će biti gnjecava i bez ukusa.
Izbegavajte jaja
Jaja baš kao i pirinač, osuše smesu za sarmu i umesto labave i sočne konzistencije dobićete stisnut krug mesa sličan piti od mesa, što, kada je sarma u pitanju, uopšte nije privlačna, niti je to je ukusno.
Sameljite meso
Za sarmu je najbolji svinjski but koji ima dovoljno masti, pa će sarma biti sočna. Ako imate mašinu za mlevenje mesa, meso sameljite kod kuće jer ćete tako tačno znati šta ste stavili u jelo. U suprotnom, zamolite mesara da samelje meso pred vama. Iako neki mešaju svinjetinu sa govedinom ili ćuretinom, ovo se ne preporučuje jer će sarma biti suva.
Kobasice i suvo meso
Uobičajeno je pravilo da se slanina i dimljene kobasice kuvaju u loncu sa sarmom da bi dobila poseban miris i ukus, ali će biti još bolje ako ove sastojke sameljete zajedno sa mesom i tom smesom napunite listove kupusa.
Preuzmite android aplikaciju.