Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Kiflice koje se „prave same“

Da li sami pripremate kiflice i peciva? Ponekad se čini da su nam potrebne vrlo vešte ruke ili magija da bismo umesili kiflice, ali ako nađete dobar recept, priprema je zapravo veoma jednostavna i ne treba vam magični štapić.
Foto: Pixabay/takemywordcopy
Sastojci:
  • 800 grama običnog brašna
  • 12 grama suvog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 50 mililitara mlake vode
  • 2 kašičice soli
  • 300 mililitara mlakog tečnog jogurta
  • 100 mililitara mlake vode
  • 100 mililitara ulja
  • 125 grama putera
  • 1 jaje

Za premaz:

  • 1 žumanca
  • 2 kašike jogurta
  • semenke po želji
  • krupna so
Priprema:

Prosejati brašno i u sredinu staviti suvi kvasac i šećer. Sipati 50 mililitara vode, malo promešati i ostaviti 10 minuta da se kvasac aktivira. Dodajte ostale sastojke za testo i vrlo kratko umesite srednje meko testo. Pokrijte posudu krpom i ostavite je na toplom 15 minuta. Posle 15 minuta umesiti testo do kraja. Sada mešajte oko pet minuta neprekidno. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu 45 minuta dok se testo ne udvostruči. Pripremite punjenje. Izmiksajte puter i dodajte jaje i dobro promešajte. Testo podeliti na četiri jednaka dela, svaki razvaljati u pravougaonik. Na svaki pravougaonik premazati po jednu četvrtinu fila od putera i urolati. Ponovite postupak sa preostalim komadima testa. Isecite trouglove, pa ih ostavite da odmaraju oko pola sata u plehu obloženom masnim papirom. Pre pečenja premazati žumancetom pomešanim sa jogurtom, posuti semenkama po želji i krupnom solju. Pecite u zagrejanoj rerni na 210 stepeni 25 do 30 minuta. Pečeno pecivo prekrijte papirom za pečenje i suvom kuhinjskom krpom i ostavite oko 15 minuta, a zatim poslužite.

Prijatno!

Najbolji načini za čuvanje brašna, šećera i drugih sastojaka za kolače

Preuzmite android aplikaciju.