Da li sami pripremate kiflice i peciva? Ponekad se čini da su nam potrebne vrlo vešte ruke ili magija da bismo umesili kiflice, ali ako nađete dobar recept, priprema je zapravo veoma jednostavna i ne treba vam magični štapić.
Sastojci:
- 800 grama običnog brašna
- 12 grama suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 50 mililitara mlake vode
- 2 kašičice soli
- 300 mililitara mlakog tečnog jogurta
- 100 mililitara mlake vode
- 100 mililitara ulja
- 125 grama putera
- 1 jaje
Za premaz:
- 1 žumanca
- 2 kašike jogurta
- semenke po želji
- krupna so
Priprema:
Prosejati brašno i u sredinu staviti suvi kvasac i šećer. Sipati 50 mililitara vode, malo promešati i ostaviti 10 minuta da se kvasac aktivira. Dodajte ostale sastojke za testo i vrlo kratko umesite srednje meko testo. Pokrijte posudu krpom i ostavite je na toplom 15 minuta. Posle 15 minuta umesiti testo do kraja. Sada mešajte oko pet minuta neprekidno. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu 45 minuta dok se testo ne udvostruči. Pripremite punjenje. Izmiksajte puter i dodajte jaje i dobro promešajte. Testo podeliti na četiri jednaka dela, svaki razvaljati u pravougaonik. Na svaki pravougaonik premazati po jednu četvrtinu fila od putera i urolati. Ponovite postupak sa preostalim komadima testa. Isecite trouglove, pa ih ostavite da odmaraju oko pola sata u plehu obloženom masnim papirom. Pre pečenja premazati žumancetom pomešanim sa jogurtom, posuti semenkama po želji i krupnom solju. Pecite u zagrejanoj rerni na 210 stepeni 25 do 30 minuta. Pečeno pecivo prekrijte papirom za pečenje i suvom kuhinjskom krpom i ostavite oko 15 minuta, a zatim poslužite.
Prijatno!
Najbolji načini za čuvanje brašna, šećera i drugih sastojaka za kolače
Preuzmite android aplikaciju.